Відповідний позов Розенблат подав напередодні / УНІАН

Окружний адміністративний суд Києва відкрив провадження щодо встановлення повноважень у президента України Петра Порошенка для призначення Артема Ситника на посаду директора Національного антикорупційного бюро у 2015 році.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби Окружного адміністративного суду міста Києва.

Провадження відкрито за позовом народного депутата Борислава Розенблата.

Відео дня

Читайте такожДиректор НАБУ назвав абсурдним позов до суду від нардепа Розенблата

Справа розглядатиметься у спрощеному провадженні без виклику сторін, судові засідання проводитимуться за наявними у справі матеріалами.

У суді нагадали, що Розенблат звернувся до суду із проханням встановити відсутність у президента України повноважень щодо призначення директора Національного антикорупційного бюро України. Серед інших вимог позову – встановлення відсутності у Артема Ситника компетенції щодо виконання обов’язків директора НАБУ та визнання протиправними його дій на цій посаді.

Як повідомляв УНІАН, 7 квітня 2015 року конкурсна комісія з обрання кандидатів на посаду директора Національного антикорупційного бюро після тримісячної роботи направила президенту України кандидатури адвокатів Артема Ситника та Миколи Сірого на посаду директора бюро.

16 квітня 2015 року Порошенко призначив адвоката Артема Ситника на посаду директора Бюро.

Голова конкурсної комісії з обрання кандидатів на посаду директора Антикорупційного бюро, лідер Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров у коментарі кореспонденту УНІАН пояснив, що президент одноосібно призначає директора з числа тих двох осіб, які йому були запропоновані конкурсною комісією.

Читайте такожСуд відкрив справу щодо заборони виїзду з України Порошенку, Гройсману, Парубію

Зокрема, Чубаров нагадав, що за першим варіантом закону про Антикорупційне бюро, глава держави повинен був виносити обрану кандидатуру на посаду директора на розгляд Верховної Ради України. “Так було за першим варіантом закону. Потім в нього внесли зміни, і тепер президент призначає одноосібно з тих кандидатур, які йому пропонує конкурсна комісія”, - зазначив Чубаров.

Таким чином, голова комісії відзначив, що президент “схвалює кандидатуру, в даному випадку одну з двох, і все… вона (обрана президентом кандидатура) вже на посаді”.

Довідка УНІАН. Детективи НАБУ в рамках так званої "бурштинової справи", яка набула великого резонансу, 9 червня 2017 року затримали 7 осіб, причетних до вимагання та одержання коштів за сприяння іноземній компанії у видобутку бурштину.

5 жовтня 2018 року прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури направили до суду обвинувальний акт у так званому «бурштиновому» провадженні щодо двох народних депутатів України - Борислава Розенблата (виключений із фракції БПП) та Максима Полякова («Народний фронт»). Обвинувальний акт стосується також ще чотирьох осіб, які обвинувачуються в отриманні неправомірної вигоди за реалізацію права законодавчої ініціативи (ч. 4 ст. 368 Кримінального кодексу України) та зловживанні впливом (ч. 2 ст. 369-2 КК України).

За даними експертів, у Житомирській, Волинській, Рівненській областях налічується близько тисячі місць незаконного видобутку бурштину. Відповідні дані онлайн-проект «Земляна проказа» отримав за допомогою інструменту зі штучним інтелектом, презентованому в Києві у вересні 2018 року. За даними знімків з супутникових карт станом на 2015-2016 роки, які збігаються із даними лісових господарств, мінімум 5 тис. гектарів лісів завдано шкоди внаслідок незаконного видобутку бурштину.