На думку Клімкіна, Кремль свідомо "махлює" з поняттями "етнічний росіянин" і "російськомовна людина" / фото УНІАН

Відродження української мови - це питання національної безпеки і українського виживання як народу й держави.

Про це на сторінці в Facebook написав міністр Закордонних справ України Павло Клімкін.

Читайте такожПорошенко підписав закон про державну мову

Відео дня

"Вчора Росія зробила запит на проведення засідання Ради Безпеки ООН через ухвалення Верховною Радою України закону про мову. Для нас відродження української мови - це питання не тільки гуманітарне і не тільки політичне. У нинішніх умовах це, перш за все, питання національної безпеки і нашого виживання як народу й держави", - написав Клімкін.

На думку міністра, Кремль свідомо "махлює" з поняттями "етнічний росіянин" і "російськомовна людина", ставлячи між ними знак рівності й присвоюючи собі право захищати їх навіть зі зброєю у руках. Саме під гаслами "захисту російськомовних" Росія окупувала в 2014-му Крим та Донбас і намагалася створити на нашій землі свою фейкову "Новоросію", наголосив глава МЗС.

"А з російською у нас жодних проблем. В нас проблеми з тими у Росії, хто не хоче бачити незалежної соборної України та української політичної нації", - наголосив політик.

Коментуючи ухвалення закону про мову, він наголосив, що з погляду міжнародної практики не відбулося нічого екстраординарного, і українська мова не отримала "жодних особливих прав і привілеїв, які б могли викликати бодай найменші підозри щодо недемократичності чи шовінізму".

"Просто в Україні нарешті спромоглися ухвалити закон про державну мову, як того вже давно вимагала наша ж Конституція. Такі закони давно існують у багатьох демократичних державах, і наш на їхньому тлі виглядає цілком стандартно, адже він забезпечує українській мові такі ж права та можливості, які має державна мова в будь-якій цивілізований і благополучній країні", - зауважив міністр.

Раніше повідомлялося, що делегація Російської Федерації звернулася до голови Ради Безпеки ООН з проханням скликати засідання у зв’язку із прийняттям Верховною Радою України закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

Нагадаємо, Міністерство закордонних справ Угорщини після підписання президентом Петром Порошенком "мовного закону" сподіваються на розв'язання проблемних питань" новообраним президентом Володимиром Зеленським.

Як заявив президент Петро Порошенко, Закон про державну мову забезпечує конституційне право громадян України говорити рідною мовою.

Також Порошенко нагадав, що підписав Закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Він забезпечує конституційне право громадян України говорити рідною мовою і чути її в публічному просторі. Це право реалізовуватиметься відповідно до європейських моделей мовної політики.