Зеленський правильно зробив, що запропонував звільнити Луценка / УНІАН

З того часу, як комедійний актор Володимир Зеленський розгромив кар’єрних політиків на президентських виборах в Україні, західні спостерігачі були спантеличені. Вони не знають, що з ним робити. Чи справді він той антикорупційний хрестоносець, якого грав у кіно? Чи стане він заручником корумпованих олігархів? Зможе він продовжити українську прозахідну зовнішню політику і виступити проти автократа Росії Володимира Путіна чи дозволить Москві маніпулювати собою?

Далеко не на всі ці питання з’явилася відповідь. Однак, промова Зеленського під час інавгурації посилає певні сигнали, які підбадьорюють, — пише Washington Post. Він закликав парламент швидко позбавити депутатів недоторканності й повернути закон, який буде передбачати покарання для чиновників за незаконне збагачення. Зеленський також оголосив про розпуск парламенту для проведення дострокових виборів. Це може допомогти йому перетворити свою нинішню популярність у реальну реформаторську більшість у Верховній Раді.

Читайте такожЗеленський запропонував знизити прохідний бар’єр для партій до 3% і скасувати «мажоритарку»

Відео дня

Зеленський також заявив, що його головним пріоритетом буде завершення війни з Росією на українському сході. Однак, він зауважив, що поступатися територією України включно з Кримом не буде. Хоча Путін наголошує, що окупований український півострів тепер частина його країни.

Видання зауважує, що Зеленського можуть чекати юридичні перепалки з опонентами в парламенті, які можуть почати чинити опір його бажанню провести дострокові вибори. Путін, у свою чергу, грає грубо. Він «привітав» нового українського президента з перемогою на виборах оголошенням про намір видавати російські паспорти громадянам України. А прес-секретар Кремля сказав, що російський автократ не буде вітати Зеленського з початком роботи й не збирається з ним зустрічатися найближчим часом.

Разом з тим, здається, що новий лідер України намагається принести країні радикальні зміни, яка, попри великі ресурси, лишається бідною, погрузши в ендемічній корупції й війні з Росією. Попередник Зеленського – Петро Порошенко – попри свій статус олігарха намагався відбити спроби Путіна розчленувати українську державу. Однак, він не зміг провести критично важливі реформи в судовій системі й інших інститутах.

Читайте такожSuddeutsche Zeitung: Для Зеленського труднощі тільки починаються

Видання зауважує, що великим викликом для нового президента будуть розмови про його власні зв’язки з українськими олігархами. Досі не відомо, яку позицію Зеленський займе щодо них. Нова адміністрація ризикує дуже швидко зіштовхнутися з дискредитацією.

А тим часом, Зеленський зробив важливий крок, закликавши парламент ухвалити звільнення Генерального прокурора Юрія Луценка. Останній, здається, відкритий до співпраці з особистим адвокатом Дональда Трампа у його спробах підірвати американські вибори у 2020 році. Руді Джуліані тиснув на Луценка, змушуючи його почати в Україні розслідування проти кандидата від демократів Джо Байдена і його сина Хантера. Хоча доказів, які б вказували на те, що вони обоє робили щось протизаконне, немає.

У Зеленського може й немає великого політичного досвіду. Але він точно досить притомний, щоб опиратися спробам втягнути його нову адміністрацію у внутрішню політику США. Джуліані і його босу варто припинити брудні спроби використати Україну у своїх інтересах. Замість цього їм краще почати працювати з новим українським президентом над спільним успіхом.