Голосування відбувалося кілька разів, бо не було необхідної підтримки \ УНІАН

Верховна Рада ухвалила у першому читанні проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення гармонізації кримінального законодавства з положеннями міжнародного права» (№9438).

Читайте такожРада затвердила звернення до Польщі у зв'язку із "законом про бандерівську ідеологію"

Як передає кореспондент УНІАН, за дане рішення проголосували 228 (за необхідних мінімум 226 – УНІАН) народних депутатів.

Відео дня

Голосування відбувалося кілька разів, бо не було необхідної підтримки.

Представляючи депутатам проект закону, заступник міністра юстиції з питань євроінтеграції Сергій Петухов зазначив, що даним законопроектом в українське законодавство запроваджується сучасне поняття воєнного злочину, а також вперше вводиться поняття злочину проти людяності.

Він додав, що у чинному Кримінальному кодексі деякі з цих злочинів описані в одній статті, вироки за ними майже не виносилися.

Петухов наголосив, що ухвалення цих змін надасть змогу притягувати до відповідальності осіб, які вчинили злочини проти людей на сході України, незважаючи на терміни давності.

За його словами, на ухвалення цих змін очікує, зокрема прокуратура Автономної республіки Крим, яка має притягнути до відповідальності російську окупаційну адміністрацію на півострові та найвище керівництво РФ за постійні порушення норм міжнародного права і переслідування громадян за підтримку територіальної цілісності України.

Заступник міністра наголосив, що люди, які вчинили такі злочини, не можуть бути амністовані.

У пояснювальні записці до законопроекту сказано, що на сьогодні у Кримінальному кодексі не передбачено відповідальності за злочини проти людяності, за воєнні злочини, що являють собою порушення звичаєвого, а не договірного міжнародного гуманітарного права.

Положення проекту закону спрямовані на забезпечення криміналізації так званих основних злочинів за міжнародним правом (геноцид, агресія, злочини проти людяності та воєнні злочини); забезпечення виконання міжнародних зобов'язань щодо запобігання безкарності зазначених злочинів; вдосконалення правового режиму кримінальної відповідальності за катування у максимальній відповідності з вимогами сучасного міжнародного права.

Даними змінами передбачено – щодо тяжких та особливо тяжких злочинів, вчинених на тимчасово окупованій території України, перебіг давності зупиняється з моменту вчинення таких злочинів. У цих випадках перебіг давності відновлюється з дня з’явлення особи із зізнанням, її затримання або з часу офіційної деокупації відповідної території.

Змінами передбачено також кримінальну відповідальність за виготовлення, поширення комуністичної, нацистської символіки та пропаганду комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів.

Зокрема, за виготовлення такої символіки передбачено обмеження волі на строк до 5 років. Такі ж дії, вчинені представником влади або організованою групою з використанням ЗМІ, карається позбавленням волі на строк від 5 до 10 років.