ДБР повідомило про підозри екс-керівникам Харківського бронетанкового заводу  \ replyua.net/

У справі щодо можливого розкрадання в державному концерні «Укроборонпром» повідомлено про підозру двом колишнім керівникам «Харківського бронетанкового заводу» та детективу Національного антикорупційного бюро України.

Читайте такожРозкрадання в оборонці: ГПУ оголосила підозру детективу НАБУ, який "згорнув" справу

Про це повідомила прес-служба Державного бюро розслідувань. Зокрема, двом колишнім керівникам ДП «Харківський бронетанковий завод» повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України (розтрата майна). Детективу НАБУ, який у 2016 році розслідував діяльність вищезгаданих посадовців заводу, інкримінується ч. 1 ст. 396 ККУ (приховування особливо тяжкого злочину).

Відео дня

Під час досудового розслідування встановлено, що в 2016 році до НАБУ надійшли матеріали планової ревізії діяльності «Харківського бронетанкового заводу» у 2012-2016 років, згідно з якими фактично не були поставлені 11 із 49 прицілів. У ДБР зазначили, що кожна така «закупівля» коштувала бюджету України більш як 1 млн грн.

«Є звернення детектива НАБУ провести експертизу. Є відповідь експерта, який просить детектива НАБУ надати первинну документацію. Нами встановлено, що вона на той час вже була у детектива НАБУ. Однак, з незрозумілих поки що причин, замість того, щоб надати документи, детектив відкликав експертизу», - повідомила перший заступник директора ДБР Ольга Варченко.

Далі слідство планує з'ясувати, чи це була його власна ініціатива, чи детектив виконував вказівки керівництва.

Згодом вищезгадану експертизу було проведено за клопотанням слідчих ДБР, результати стали підставою для повідомлення про підозру двом екс-керівникам Харківського бронетанкового заводу.

Крім того, результати експертизи свідчать про збитки у сумі близько 9 млн 700 тис. грн, завдані державі внаслідок неправомірних дій посадових осіб.

Як повідомляв УНІАН, 25 лютого проект "Наші гроші з Денисом Бігусом" оприлюднив розслідування, в якому йшлося, що син на той час першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського Ігор нібито причетний до схем масштабного розкрадання бюджетних коштів в оборонному комплексі.

У розслідуванні стверджується, що Гладковський-молодший та його партнери вступили у змову з оборонними чиновниками. Вони скуповували запчастини до військової техніки та озброєння у російських контрабандистів, а також на складах української армії. Ціни на запчастини, які часто не відповідали будь-яким стандартам якості, були завищеними у рази. Цей "товар" за змовою з керівництвом "Укроборонпрому" продавали на оборонні заводи. У такий спосіб група нібито отримала від "Укроборонпрому" щонайменше 250 млн грн. Олега Гладковського журналісти називають другом екс-президента Петра Порошенка і "смотрящим за оборонкою".

26 лютого президент відсторонив Гладковського від виконання обов'язків першого заступника секретаря РНБО на час проведення розслідування, а 4 березня підписав указ про звільнення з посади.

САП відкрила кримінальне провадження для перевірки оприлюднених журналістами фактів про мільйонні оборудки в оборонній сфері.

4 березня журналісти оприлюднили нову частину розслідування щодо закупівель комплектувальних за завищеними цінами для підприємств "Укроборонпрому", згідно з яким чинний керівник держконцерну Павло Букін та колишній перший заступник секретаря РНБО Гладковський нібито отримували "відкати" за постачання висотомірів для ремонту в Україні Ан-26 з Казахстану.

11 березня журналісти оприлюднили ще одну частину розслідування, згідно з яким НАБУ у грудні 2016 року вважало підозрілими контракти компанії "Оптимумспецдеталь" з Харківським бронетанковим заводом і внесло її до переліку фірм з ознаками фіктивності, але пізніше викреслило з цього списку. За даними журналістів, за таке рішення НАБУ нібито брало хабарі.

12 березня Державне бюро розслідувань відкрило кримінальне провадження за фактами можливих зловживань правоохоронців у справах про оборудки в оборонній сфері (ч. 3. ст. 368 Кримінального кодексу). Зокрема, йдеться про можливе отримання хабарів посадовцями Генпрокуратури, СБУ, фіскальної служби та НАБУ.

Також в НАБУ було розпочате відповідне службове розслідування за участю Управління внутрішнього контролю. На час його проведення директор НАБУ Артем Ситник відсторонив від виконання посадових обов’язків трьох співробітників бюро, згаданих у листуванні, оприлюдненому журналістами, а саме: керівника Головного підрозділу детективів та двох детективів цього ж підрозділу.