Ілюстрація / REUTERS

У Посольстві Сполучених Штатів Америки заявляють, що занепокоєні засудженням в окупованому Росією Криму українця Костянтина Давиденка та продовженням арешту тяжкохворого кримськотатарського політв'язня Едема Бекірова.

Про це йдеться у повідомленні Посольства США в Україні у Twitter.

Читайте такожЛитва передала Меджлісу резолюцію про визнання геноцидом депортації кримських татар у 1944 році

Відео дня

"Ми глибоко стурбовані вчорашніми судовими рішеннями в Криму про продовження арешту Едема Бекірова і засудження Костянтина Давиденка до 10-ти з половиною років ув'язнення. Росія повинна негайно звільнити всіх українських політичних в'язнів. Крим - це Україна", - наголосили у посольстві.

Як повідомляв УНІАН, 11 лютого 2018 року в окупованому Сімферополі ФСБ РФ затримала громадянина України Костянтина Давиденка за те, що він нібито передавав українським спецслужбам відомості, що становлять державну таємницю.

6 червня 2019 року підконтрольний Кремлю Верховний суд Криму засудив Давиденка до 10,5 року колонії суворого режиму за обвинуваченням у шпигунстві.

Бекірова російські силовики затримали на адмінкордоні з окупованим Кримом 12 грудня 2018 року. Його звинувачують у зберіганні, поширенні й транспортуванні більш як 10 кг тротилу і 190 бойових патронів. У Бекірова ампутована нога, він хворий на цукровий діабет, переніс інфаркт і операцію на серці. Донька активіста неодноразово заявляла про погіршення стану його здоров'я.

6 червня 2019 року підконтрольний Кремлю так званий «Київський райсуд Сімферополя» продовжив Бекірову арешт до 12 серпня.

Адвокат Іслям Веліляєв заявив, що тяжкохворий Бекіров може не витримати ще два місяці арешту.