У Молдові триває політична криза / Фото УНІАН

Спецпредставник України з питань придністровського врегулювання Віктор Крижанівський під час робочої поїздки до Республіки Молдова провів зустрічі з призначеним парламентською більшістю прем'єр-міністром Майєю Санду та прем'єр-міністром Павлом Філіпом.

Як повідомляється на сайті МЗС України, Крижанівський відвідав Молдову 12 червня.

"У першій половині дня відбулися зустрічі зі спікером обраного за результатами виборів 24 лютого парламенту Зінаїдою Гречаний і призначеними парламентською більшістю прем'єр-міністром Майєю Санду та членами її уряду - главою зовнішньополітичного відомства Ніколаєм Попеску, віце-прем'єром з питань реінтеграції Василем Шовою", - йдеться у повідомленні.

Відео дня

У другій половині дня Крижанівський провів зустрічі з прем'єр-міністром Павлом Філіпом та членами його уряду – віце-прем'єром з питань реінтеграції Крістіною Лєснік, міністром закордонних справ та європейської інтеграції Тудором Уляновскі.

Український дипломат також зустрівся з главою Делегації ЄС в Молдові Петером Міхалко, послом Румунії в Молдові Даніелем Іоніце та представниками посольства США.

Читайте такожУ РНБО відреагували на ситуацію в Молдові

Зазначається, що відбувся обмін думками щодо ситуації в Молдові. Відзначено, що "нинішня політична криза потенційно дестабілізує безпекову ситуацію в регіоні".

"Віктор Крижанівський наголосив, що для України важливо, щоб Молдова і надалі рухалася шляхом європейської інтеграції. Україна закликає всі політичні сили в Республіці Молдова вирішувати суперечки шляхом політичного діалогу, щоб уникнути силового протистояння і в підсумку знайти виважене рішення, яке стабілізує ситуацію і сприятиме подальшому демократичному розвитку держави", - сказано у повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, 8 червня Конституційний суд Молдови оголосив незаконними дії депутатів на екстреному засіданні парламенту, під час якого відбулося затвердження складу Кабміну і церемонія приведення його до присяги. Депутати обрали спікером лідера Партії соціалістів Республіки Молдова (ПСРМ) Зінаїду Гречаний, а також трьох віце-спікерів, постійне бюро парламенту і склади профільних комісій. Уряд Молдови очолила Санду, чию кандидатуру запропонував відомий своєю проросійською позицією президент Ігор Додон.

У Конституційному суді Молдови заявили, що парламент 7 червня вичерпав час (90 днів), відведений на формування уряду, і повинен бути розпущений.

Своєю чергою парламент ухвалив декларацію "Про захоплену державі". У ній йдеться про анулювання змішаної виборчої системи і недовіру Конституційному суду. У декларації також міститься вимога відправити у відставку голову Служби інформації та безпеки і голову Національного центру по боротьбі з корупцією.

Водночас лідер Демпартії Молдови Володимир Плахотнюк заявив, що проросійська партія соціалістів Молдови і блок ACUM намагаються узурпувати владу в країні.

9 червня КС Молдови відсторонив Додона від посади президента і призначив виконувачем обов'язків президента колишнього прем'єра Філіпа, який оголосив про розпуск парламенту і призначення дострокових виборів на 6 вересня.

Високий представник ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики Федеріка Могеріні і єврокомісар Йоганнес Ган заявили, що у Євросоюзі визнають законним новий уряд Молдови і готові з ним співпрацювати.

Парламентські вибори в Молдові відбулися 24 лютого. За їх підсумками ПСРМ отримала 35 мандатів з 101 місця у парламенті, правляча Демпартія Молдови - 30, на третьому місці - проєвропейський опозиційний блок ACUM («Сегодня») - 26 мандатів.