У разі якщо Конституційний суд України визнає закон про очищення влади неконституційним, на свої посади зможуть повернутися понад 900 люстрованих держпосадовців.

Відео дня

Про це Громадському радіо повідомила директор департаменту люстрації Міністерства юстиції України Анастасія Задорожна.

Читайте такожАктивісти закликали політиків не піаритись перед виборами на акції під КСУ

«У той час коли закон про очищення влади почав діяти більшість топових чиновників звільнилися за власним бажанням. Ще приблизно 1000 осіб були люстровані. Нині в Єдиному державному реєстрі осіб щодо яких застосований закон про очищення влади перебувають більше ніж 900 таких людей. Якщо ж закон України про очищення влади буде відмінений, то всі ці особи матимуть можливість повернутися на державні посади», - зазначила Задорожна.

За словами Задорожної, загалом під закон про люстрацію підпадають близько 5 тис. держпосадовців часів Віктора Януковича.

Ідеться про суддів, прокурорів, керівні посади в міністерствах та центральних органах виконавчої влади і осіб, які були причетні до подій на Майдані, додала Задорожна.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 4 липня, КС починає розгляд подань щодо конституційності закону "Про очищення влади", згідно з яким високопосадовцям часів Віктора Януковича заборонено обіймати посади в органах державної влади.

Будівлю суду пікетують декілька сотень представників ВО "Свобода", "Правого сектору", "Національного корпусу", «АвтоМайдану» та "Громадського люстраційного комітету", які вимагають не скасовувати закон про люстрацію.