Поляки шукають свідків так званої "Волинської різанини" / фото Zaxid.net

Комісія з розслідування злочинів проти польського народу (КРЗпПН) розшукує потерпілих осіб і свідків "злочинів геноциду, скоюваних в період 1939-1945 рр. членами ОУН-УПА" та іншими співучасниками проти поляків.

Читайте також"Компроміс щодо історії не обов'язковий": В’ятрович назвав шляхи примирення України із Польщею

Відповідне оголошення Інституту Національної Пам'яті оприлюднено на сайті Посольства Республіки Польща в Києві. Зазначається, що розслідування веде відділення КРЗпПН у Любліні.

Відео дня

Стверджується що мова йде про «спричинення до вбивств кількадесятьох тисяч чоловіків, жінок і дітей польської національності, фізичного, психічного знущання над представниками вищеназваної національної групи, знищення чи викрадення їхнього майна, а також застосування інших репресій та нелюдських вчинків задля створення умов життя, що несло загрозу їх біологічного винищення, або змушувало залишати свої оселі й тікати з території Волинського воєводства, а також інших форм порушення прав людини».

Польська сторона звертається до потерпілих осіб, членів їхніх родин, свідків та «усіх тих, хто володіє інформацією на тему злочинів, в тому числі до тих, хто має фотографії закатованих, списки жертв або іншу документацію, що може бути придатною у розслідуванні», із закликом налагодити контакт зі згаданою Комісією. 

Раніше Посольство Польщі в Україні надіслало відкритий лист до керівництва Національної суспільної телерадіокомпанії України у зв'язку з виходом на телеканалі "UA:Перший" програми Олександра Зінченка "Розсекречена історія. Страсті за Бандерою", що вийшла в ефір 6 квітня.

У документі йдеться, що у студії перебувало четверо осіб, які були прихильниками українського націоналіста, голови Проводу ОУН-Б Степана Бандери.