Нацрада через "телеміст" взялася за телеканал "NewsOne" / фото УНИАН

Моніторинг показав, що в анонсі телемосту між "NewsOne" та "Росія24" були наявні вислови, які мали ознаки розпалювання ворожнечі.

Про це в інтерв'ю "Прямому" заявив член Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Сергій Костинський.

Читайте такожНацрада не може позбавити NewsOne ліцензії і попросить ВР розширити свої повноваження – член регулятора

Відео дня

"Наступне рішення - це перевірка телеканалу NewsOne. Наш моніторинг показав, що і в анонсі телемосту були наявні вислови, які мали ознаки розпалювання ворожнечі, коли одну з категорій суспільства називали фашистами. Це абсолютно неприпустимо в ефірі українських телеканалів. Ми будемо вивчати ці матеріали. Вже є робоча група з перевірки. І я сподіваюся, що найближчим часом вона вже буде проведена. І це вже буде друга перевірка телеканалу NewsOne саме з фактів, які мають ознаки розпалювання ворожнечі", - сказав Костинський.

Він зауважив, що відповідно до процедури, якщо за однією статтею закону йде систематичне порушення, то Національна рада, коли підтверджує на перевірках ці порушення, має право звернутися до суду щодо анулювання ліцензії.

Як повідомляв УНІАН, на 12 липня був анонсований телеміст між російським пропагандистськім телеканалом «Росія» та українським NewsOne.

8 липня в.о. голови СБУ Іван Баканов запропонував президенту скликати засідання РНБО для запровадження санкцій проти юридичних осіб, що мовлять під логотипами "112 Україна" і NewsOne.

Після цього телеканал NewsOne повідомив про скасування анонсованого телемосту.

Генпрокурор Луценко повідомив, що ГПУ відкрила кримінальне провадження про замах на скоєння державної зради у зв’язку з намірами телеканалу NewsOne провести телеміст з російським телеканалом. Також Луценко заявив, що один з бенефіціарів NewsOne є співвласником російського ПАТ "Промсвязьбанк", через який фінансуються оборонні замовлення Росії.

В РНБО відбулася нарада з питань забезпечення інформаційної безпеки. За підсумками наради було дано ряд доручень, зокрема, СБУ та Нацполіції щодо "забезпечення національної інформаційної безпеки з неухильним дотриманням свободи слова".

Згідно з законом, ліцензію телерадіомовника може анулювати лише Нацрада з питань телебачення і радіомовлення шляхом звернення до суду.

9 липня, Нацрада з телерадіомовлення ухвалила рішення провести позапланову перевірку NewsOne.

Проти власників телеканалу NewsOne ГПУ почала кримінальне провадження щодо фінансування тероризму.