Експерт вважає, що Зеленському не варто поспішати із візитом до США / фото УНІАН

Президенту України Володимиру Зеленському не варто їхати в США з офіційним візитом до того, поки політична ситуація в країні не складеться в ефективно функціонуючий паззл.

Про це в коментарі сайту "Сьогодні" розповів експерт-міжнародник Антон Кучухідзе.

На його думку, потрібно спочатку провести парламентські вибори, сформувати коаліцію, обрати спікера і прем'єра, обговорити з ними стратегію розвитку країни та взаємодію із зовнішніми партнерами і лише тоді їхати.

Відео дня

Читайте такожУ Путіна розкрили подробиці його розмови із Зеленським

"Їхати потрібно. Це однозначно. Але з готовим пакетом пропозицій. Наприклад, новий президент поставив перед силовими органами завдання показати ефективність боротьби з корупцією. Але поки, м'яко кажучи, результатів не видно, бо всі займаються виборами. Поки показувати нема чого. Парламент – не президентський, його законопроекти не просуваються, політичний параліч, боротьба, вибори. Їхати зараз, в серпні або вересні – ні з чим. Потрібно їхати після того, як буде зрозумілий розклад сил в парламенті, якою буде коаліція, яка значимість буде президента Зеленського в цій коаліції. Потрібно, щоб було розуміння, якою буде влада в Україні, на що вона готова, яка програма дій і так далі", – каже Кучухідзе.

Без цих моментів Зеленський не зможе ні про що домовлятися з американцями, і цей візит буде абсолютно безглуздий, продовжує міжнародник.

"Коли ми щось пропонуємо, виникає партнерство, у нас починаються якісь зобов'язання. Зобов'язання завжди виконуються виконавчою гілкою влади, а зараз вона Зеленському не підпорядковується. Про що б він не домовився – нічого не станеться. Тому зараз форсувати американську тематику не варто. Так чи інакше на цій зустрічі постане питання про енергетичну безпеку, про МВФ, про військово-технічне співробітництво. Зараз він не керує ні одним, ні другим, ні третім. Про що домовлятися? Президент США і президент України з точки зору повноважень – це дві різні галактики. Якщо щось говорить Трамп, це означає, що у нього з міністром енергетики вже узгоджена позиція, і він може домовлятися. А Зеленському треба приїхати, домовитися і тоді, можливо, щось буде", – продовжує експерт.

При цьому, як вважає Кучухідзе, в жодному разі не варто їхати в США заради красивої картинки для передвиборчої кампанії. Це не зіграє йому в плюс.

"Ця зустріч в жодному разі не повинна бути лише заради зустрічі, коли просто сфотографуються біля Білого дому. Як робили його попередники, коли з рукостискання роздувалася повідомлення про офіційний візит. Хоча вони навіть не були в Білому домі, а стояли біля нього", – підсумовує експерт-міжнародник.