Петер Сійярто / REUTERS

Міністр зовнішньої економіки та закордонних справ Угорщини Петер Сійярто сподівається, що після дострокових виборів до Верховної Ради вдасться покращити українсько-угорські відносини, які погіршилися після ухвалення в Україні нового закону про освіту.

Читайте такожСійярто не бачить проблем у візитах угорських політиків на Закарпаття перед виборами в Україні

Про це Сійярто сказав в інтерв'ю "Голосу Америки" у Вашингтоні на наступний день після свого візиту в Берегово Закарпатської області.

Відео дня

"Президент Володимир Зеленський зробив деякі дуже обнадійливі заяви про бажання покращити двосторонні відносини між Угорщиною та Україною. Двоє президентів мали хорошу зустріч протягом інавгурації, і з боку вашого президента пролунали хороші заяви", - сказав глава МЗС.

"Хоча ми розуміємо, що аби після слів були дії, йому необхідно здобути хороший результат на парламентських виборах. Тож ми сподіваємось, що результат голосування допоможе покращити двосторонні відносини і принесе політичну стабільність вашій країні", - заявив Сійярто.

"Ми б хотіли мати зустріч між вашим президентом і нашим прем’єр-міністром, звісно ж. Але ми розуміємо, що треба зачекати проведення виборів, формування нового уряду та парламентської більшості. Ми будемо раді провести зустріч у будь-який час, і точно знайдемо зручну дату для двох сторін. І я переконаний: знаючи угорського прем’єра, вони точно знайдуть вирішення ситуації. Вони обоє здаються дуже прагматичними", - наголосив Сійярто.

Він заявив, що попередній українській владі за часів президентства Петра Порошенка угорська сторона чітко пояснила, що необхідно зробити для покращення українсько-угорських відносин. "Ми чітко прояснили, які саме пункти порушують права угорців, які пункти відбирають вже існуючі права в угорців, і в нас був чіткий запит цього не робити й повернути ці права. І щойно ці речі вступлять в силу, ми будемо раді зняти вето з зустрічі комісії Україна - НАТО", - наголосив Сійярто.

"Нам не подобається ця ситуація і такий розвиток відносин. Ми були б раді повернутись до позиції підтримки, як і було раніше. Але Україна має повернути ці права угорцям", - заявив він.

Як повідомляв УНІАН, відносини України та Угорщини погіршилися після ухвалення восени 2017 року українським парламентом нового закону про освіту.

Угорщина блокує проведення засідань Комісії Україна-НАТО, заявляючи про нібито порушення прав угорців, які мешкають в Україні, через положення закону, яким визначено, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова.

Згідно з висновком Венеціанської комісії, оприлюдненим 8 грудня 2017 року, українській владі рекомендовано збалансувати положення мовної статті закону «Про освіту».

14 лютого 2018 року Кабінет міністрів схвалив законопроект (№ 8046), яким передбачається продовжити перехідний період імплементації мовної статті закону «Про освіту» до 2023 року. Нині цей проект закону перебуває на розгляді парламентських комітетів.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін наполягає на необхідності збільшення до 5 років перехідного періоду для впровадження положень закону про освіту щодо мови навчання представників нацменшин.