Минулого року США передали Україні перші два патрульні катери класу "Айленд" / фото УНІАН

Уряд Сполучених Штатів Америки продовжує надавати допомогу в розбудові берегової охорони України на Азовському морі.

Як передає кореспондент УНІАН, про це на міжнародній конференції з розвитку морської охорони Держприкордонслужби України, заявив радник з морських питань програми експертного контролю та безпеки кордону посольства США в Україні Кевін Кільєр.

"Працюючи з паном адміралом (начальник регіонального управління морської охорони ДПСУ Олег Костур - УНІАН), ми виявили потреби у розбудові інфраструктури як для підрозділів морської охорони в Маріуполі та Бердянську, а також і для оновлення флоту кораблів і катерів. Мова йде про два або навіть три таких підрозділи. Ми працюємо також над допомогою у модернізації флоту прикордонників", - сказав Кільєр.

Відео дня

Читайте такожСенат США схвалив виділення Україні $300 мільйонів на безпекову допомогу

Також він додав, що США нададуть Україні два прикордонних катери та забезпечать навчання 25 моряків, які нестимуть службу на цих катерах.

Крім того, представник посольства США зазначив, що впродовж 15 місяців він разом з керівництвом Держприкордонслужби відвідували всі об’єкти морської охорони ДПСУ, вивчали потреби, чого бракує. Було розроблено план-проект інфраструктурних нововведень, "а тепер ми переходимо до етапу проектування, тобто перенесення на папір інфраструктурних конструкцій, які будуть побудовані або ж модернізовані, а також про кораблі прикордонного флоту, які також будуть модернізуватися. Щоб завершити проектну фазу у нас є ще 30-45 днів". Після цього, за словами Кільєра, розпочнеться фаза реконструкції та будівництва. Планується її розпочати вже на початку 2020 року. На розбудову баз морської охорони у Бердянську та Маріуполі, за його словами, знадобиться 6-8 місяців.

У свою чергу начальник регіонального управління морської охорони ДПСУ Олег Костур заявив, що модернізація морської охорони охоплює не лише підвищення ефективності власне охоронних функцій, а й виконання інших, за прикладом берегової охорони США.

"Представники берегової охорони США презентували свій основний документ і ми сьогодні працюємо з ним, ми вже відпрацювали декілька основних керівних документів, які забезпечують діяльність усіх підрозділів морської охорони. У них ми заклали рекомендації юристів берегової охорони США. Ми розраховуємо, що експерти США допоможуть нам вдосконалити нашу правоохоронну базу. У нас є бачення подальшого розвитку морської охорони у напрямку створення берегової охорони, яка буде здійснювати не лише правоохоронну функцію, але й функції притаманні береговій охороні як Європи, так і США. Мова йде про функції пошуку та рятування на воді спільно з морською рятувальною службою, про міжнародну співпрацю по боротьбі з наркотрафіком морськими шляхами, про залучення підрозділів морської охорони до міжнародних операцій, не лише в Чорному морі, але й в інших регіонах. Тобто, основне завдання - щоб морська охорона України зайняла місце у загальній системі світової берегової охорони", - сказав Костур.

Читайте такожУкраїна розкрила ціль створення бази ВМС в Азовському морі

Також слід зазначити, що на конференції, яка наразі триває в Києві, українська сторона в особі представників морської охорони Держприкордонслужби веде переговори з представниками Канади, Франції, Німеччини, Великої Британії, Естонії та Представництва ЄС в Україні з метою залучити ці країни та євроспільноту до проекту модернізації морської охорони.

Як зазначив на брифінгу голова ДПСУ Сергій Дейнеко, розбудова морської охорони дуже витратна справа. "Ми самотужки її реалізувати не зможемо. Для цього ми проводимо конференції, такі як сьогоднішня, щоб долучити до цієї справи наших міжнародних партнерів і донорів", - сказав Дайнеко.

Також він розповів, що на сьогодні у прикордонників є ідея щодо будівництва корабельно-катерного складу прикордонників у співпраці з Францією: "Зараз він перебуває у стадії розгляду та можливої реалізації".

Як повідомляв УНІАН, у вересні 2018 року США передали Україні перші два 34-метрові патрульні катери класу "Айленд" (Island).