Суддя Погрібніченко продовжить працювати на посаді / фото УНІАН

Вища рада правосуддя відхилила клопотання Генеральної прокуратури України про тимчасове відсторонення судді Окружного адміністративного суду Києва Ігоря Погрібніченка від здійснення правосуддя.

Як передає кореспондент УНІАН, Генпрокуратура просила відсторонити суддю у зв'язку з притягненням його до кримінальної відповідальності.

Читайте такожДокументи ГПУ не мали жодної юридичної сили - адвокат скандального судді Вовка

Відео дня

За результатами засідання ВРП ухвалила рішення відмовити у задоволенні клопотання ГПУ про тимчасове відсторонення Погрібніченка від здійснення правосуддя.

Як повідомляв УНІАН, 26 липня на сайті НАБУ було оприлюднено записи розмов, які, на думку слідства, свідчать про протиправне втручання суддів Окружного адмінсуду Києва в роботу Вищої кваліфікаційної комісії суддів, яке полягало у створенні перешкод для проведення кваліфікаційного оцінювання суддів ОАСК на відповідність займаній посаді. Під час його проходження перевіряють не тільки рівень знань судді, а й походження майна і причетність до корупційних скандалів.

Того ж дня в ОАСК пройшли обшуки. Керівник Управління спецрозслідувань ГПУ Сергій Горбатюк заявив, що Генпрокуратура зафіксувала протиправний вплив Окружного адмінсуду Києва на ухвалення рішень Конституційним судом, Вищою кваліфікаційною комісією суддів, Вищою радою правосуддя, а також вплив на діяльність міністерств, відомств і роботу Державного бюро розслідувань.

2 серпня Генпрокуратура вручила підозри голові ОАСК Павлу Вовку, суддям Євгену Аблову та Ігорю Погрібніченку, а також судді Суворовського райсуду Одеси Івану Шепітку, які фігурують у записах НАБУ. Суддям інкримінується перешкоджання діяльності ВККС, постановлення завідомо неправосудних рішень та втручання в діяльність судових органів, тобто правопорушень, передбачених ст. 351-2, ст. 375, ст. 376 Кримінального кодексу.

Рішенням Другої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя 8 квітня 2019 року суддю Аблова відсторонили від здійснення правосуддя.

За словами генпрокурора Юрія Луценка, це одна з найрезонансніших справ за останні два роки, під час якої протягом 7 місяців проводилися негласні слідчі дії (записи розмов) в кабінетах суддів.

Сьогодні, 20 серпня, ВРП відхилила клопотання Генпрокуратури про відсторонення від здійснення правосуддя Вовка, який заявив, що з 1 серпня склав повноваження голови ОАСК.