Фігуранта справи про втручання в діяльність судових органів залишили на посаді / фото: prm.ua

Вища рада правосуддя відхилила клопотання Генеральної прокуратури України про тимчасове відсторонення судді Суворовського районного суду Одеси Івана Шепітки від здійснення правосуддя.

Як передає кореспондент УНІАН, Генпрокуратура просила відсторонити суддю у зв'язку з притягненням його до кримінальної відповідальності.

За результатами засідання ВРП ухвалила рішення відмовити у задоволенні клопотання ГПУ про тимчасове відсторонення Шепітки від здійснення правосуддя.

Відео дня

Читайте такожДокументи ГПУ не мали жодної юридичної сили - адвокат скандального судді Вовка

Як повідомляв УНІАН, 26 липня на сайті НАБУ було оприлюднено записи розмов, які, на думку слідства, свідчать про протиправне втручання суддів Окружного адмінсуду Києва в роботу Вищої кваліфікаційної комісії суддів, яке полягало у створенні перешкод для проведення кваліфікаційного оцінювання суддів ОАСК на відповідність займаній посаді. Під час його проходження перевіряють не тільки рівень знань судді, а й походження майна і причетність до корупційних скандалів.

Того ж дня в ОАСК пройшли обшуки. Керівник Управління спецрозслідувань ГПУ Сергій Горбатюк заявив, що Генпрокуратура зафіксувала протиправний вплив Окружного адмінсуду Києва на ухвалення рішень Конституційним судом, Вищою кваліфікаційною комісією суддів, Вищою радою правосуддя, а також вплив на діяльність міністерств, відомств і роботу Державного бюро розслідувань.

2 серпня Генпрокуратура вручила підозри голові ОАСК Павлу Вовку, суддям Євгену Аблову та Ігорю Погрібніченку, а також судді Суворовського райсуду Одеси Івану Шепітку, які фігурують у записах НАБУ. Суддям інкримінується перешкоджання діяльності ВККС, постановлення завідомо неправосудних рішень та втручання в діяльність судових органів, тобто правопорушень, передбачених ст. 351-2, ст. 375, ст. 376 Кримінального кодексу.

Рішенням Другої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя 8 квітня 2019 року суддю Аблова відсторонили від здійснення правосуддя.

За словами генпрокурора Юрія Луценка, це одна з найрезонансніших справ за останні два роки, під час якої протягом 7 місяців проводилися негласні слідчі дії (записи розмов) в кабінетах суддів.

Сьогодні, 20 серпня, ВРП відхилила клопотання Генпрокуратури про відсторонення від здійснення правосуддя суддів Погрібніченка та Вовка, який заявив, що з 1 серпня склав повноваження голови ОАСК.