Профільний комітет рекомендує ВР ухвалити законопроект про невиплату депутатських доплат в разі пропуску пленарних засідань / фото УНІАН

Комітет Верховної Ради України з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи ВРУ рекомендує парламенту підтримати одночасно в першому читанні та в цілому як закон законопроект (реєстраційний номер 1035-2), яким передбачено невиплату депутатських доплат в разі пропуску пленарних засідань та неучасті в засіданнях комітетів.

Як передає кореспондент УНІАН, за таке рішення проголосувало шість членів комітету - народні депутати від фракції «Слуга народу». П’ять членів комітету - депутатів з інших фракцій - або проголосували проти, або утрималися. На їхню думку, законопроект потребує доопрацювання до другого читання.

Читайте такожЗеленський провів зустріч з керівництвом Ради, Кабміну та силовиків (відео)

Відео дня

Мова йде про проект закону «Про внесення змін до закону України «Про статус народного депутата України» та до Регламенту Верховної Ради України щодо припинення відшкодування народному депутату України витрат, пов’язаних з виконанням депутатських повноважень, у разі пропуску без поважних причин пленарних засідань Верховної Ради України або засідань комітетів Верховної Ради України» (№ 1035-2).

Законопроектом передбачено, що у разі, якщо народний депутат протягом календарного місяця упродовж однієї чергової сесії Верховної Ради без поважних причин не бере особисту участь у більш, ніж одній третині пленарних засідань або більш, ніж половині засідань комітету ВРУ, до складу якого він входить, такому народному депутату не відшкодовуються витрати, пов’язані з виконанням депутатських повноважень, за відповідний календарний місяць. Це має відбуватися за розпорядженням голови ВР, котрий опиратиметься на рішення комітету, до компетенції якого входять питання депутатської етики.

Крім того, пропонується внести зміни до закону «Про Регламент Верховної Ради України». Ними передбачено, що у залі засідань ВР народний депутат реєструється за допомогою електронної системи шляхом натискання кнопки «за». В нині діючому Регламенті ця норма звучить так: «У залі засідань Верховної Ради народний депутат реєструється за допомогою електронної системи в такий спосіб, що унеможливлює здійснення реєстрації замість народного депутата іншою особою».