До Криму, поки він анексований, Кольченко не повертатиметься / фото УНІАН

Звільнений у рамках обміну утримуваними особами з РФ український активіст Олександр Кольченко планує продовжити навчання в університеті та займатися громадською діяльністю.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він повідомив на спільній зі звільненим українським режисером Олегом Сенцовим прес-конференції в Києві.

Спочатку активіст подякував усім, хто доклав зусиль до його звільнення та інших політв'язнів, зазначивши, що після повернення додому відчуває радість і полегшення.

Відео дня

Читайте такожСенцов заявив, що хотів би бачити Путіна в Гаазькому суді

Кольченко зазначив, що на далеке майбутнє поки не має жодних планів. За його словами, в перші дні після повернення хоче трохи відпочити та адаптуватись, а вже згодом планує продовжити навчання в університеті й свою громадянську діяльністю.

"Я вже вирішив, що продовжу навчання в Таврійському національному університеті, де я навчався до арешту і встиг закінчити два курси... Маю намір продовжити займатись громадською діяльністю, я зберіг свої погляди", - додав він.

Активіст також наголосив, що не повернеться в Крим, доки владу там утримує президент РФ Володимир Путін.

Крім того, Кольченко зізнався, що покази на оприлюдненому ФСБ РФ відео, де він визнає скоєння злочинів, які йому інкримінувала окупаційна влада, давав під тортурами.

"І в перші дні я був дуже розгубленим", - додав звільнений активіст.

Кольченко зазначив, що поки не готовий відповісти на запитання журналістів з приводу того, чи збирається він позиватися до РФ через викрадення в Криму у 2014 році та катування. Він нагадав, що їхні із Сенцовим адвокати подали до Європейського суду з прав людини скарги щодо викрадення та катувань, які об'єднали зі справою "Україна проти РФ".

Читайте такожКрим повернеться до України лише після повалення режиму Путіна - Кольченко

Сенцов, своєю чергою, наголосив, що вважає рішення ЄСПЛ більш важливим, тому радий, що їхні скарги приєднані до позову України до Росії. Крім того, він зазначив, що не має наміру позиватися до Росії та не вважає себе потерпілим.

Журналісти поцікавились у звільнених політв'язнів, чи не було у них остраху піддатись російській пропаганді, враховуючи, що вони мали обмежений доступ до інформаційного середовища.

"Жодного остраху не було. Коли дивився телебачення - одночасно було смішно і сумно, тому що деякі люди це серйозно сприймали", - сказав Кольченко.

Сенцов його позицію підтримав та зазначив, що для нього розвагою вихідного дня було шоу російського пропагандиста Дмитра Кисельова.

"Розваг в тюрмі мало, цирку немає, театру немає, а тут все показують. Це дуже весело... Збочене, звісно, задоволення, але мало розваг в тюрмі", - сказав він.

Кольченко та Сенцов також вважають, що їхнє затримання було випадковістю.

"Я оцінюю це швидше як випадковість. На моєму місці міг опинитися будь-хто, хто в той час займався протестною діяльність проти наступу на громадянські свободи... До того ж я знехтував безпекою", - зазначив Кольченко.

"Саша знав, що всіх арештовують, але не поїхав. Сховався на кілька днів, а потім вийшов. Наскільки я знаю, його арештували, коли він йшов повз будівлю ФСБ, пив пиво. Скажімо так, для професійного революціонера це провал", - пожартував Сенцов.

Свою безтурботну поведінку в той час Кольченко пояснив тим, що не вважав, що становить якийсь інтерес для спецслужб.

Колишні політв'язні наголосили, що докладатимуть усіх зусиль, аби суспільство не втратило увагу до інших «бранців Кремля», серед яких не лише українці, а й росіяни.

Як повідомляв УНІАН, 7 вересня в рамках обміну утримуваними особами з РФ до України повернулися 24 українських військовополонених моряка і 11 політв'язнів: Роман Сущенко, Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Володимир Балух, Станіслав Клих і Микола Карпюк, Олексій Сізонович, Павло Гриб, Едем Бекіров, Євген Панов, Артур Панов.

Сенцова разом із Кольченком затримали в травні 2014 року. Російські силовики обвинуватили їх в організації терактів у окупованому Криму. У серпні 2015 року російський суд засудив Сенцова до 20 років колонії суворого режиму. Кольченко отримав 10 років колонії.