Петро Порошенко / REUTERS

Екс-президента Петра Порошенка як свідка допитають у кримінальній справі щодо подій в районі Керченської протоки під час захоплення у полон українських моряків.

Як передає кореспондент УНІАН, про це журналістам заявив директор ДБР Роман Труба.

За його словами, у цій справі вже допитали п’ятьох звільнених з російського полону моряків, і їхні допити продовжаться.

Відео дня

“Якщо я не помиляюсь, було допитано п’ятеро моряків”, - сказав Труба.

Труба уточнив, що слідчих ДБР цікавлять обставини виходу кораблів з Одеси, їхній шлях до Керченської протоки.

Відповідаючи на запитання, в рамках якої справи моряки були допитані, Труба зазначив, що у справі, яку відкрили за заявою екс-заступника глави Адміністрації президента Андрія Портнова, і що це фактова справа.

«Ми досліджуємо законність цього проходження. У цій справі дуже багато документів під грифом «державна таємниця», тому лише після дозволів щодо доступу до держтаємниці, ми отримуємо відповідну інформацію», - сказав Труба.

Читайте такожКримінальна справа проти українських моряків триває навіть після їхнього звільнення – адвокат

Також директор ДБР додав, що у справі допитають Порошенка у статусі свідка, однак, коли відбудеться допит, він наразі не знає.

Як повідомляв УНІАН, 21 травня на сайті ДБР з’явилась інформація про те, що за заявою екс-заступника голови Адміністрації президента часів Віктора Януковича Портнова слідчі бюро внесли до ЄРДР відомості щодо можливого вчинення службовими особами, які обіймають особливо відповідальне становище в органах державної влади, кримінальних правопорушень, передбачених статтями 109, 111 та 426-1 Кримінального кодексу.

Кримінальне провадження відкрито за фактом можливої державної зради і дій, спрямованих на захоплення державної влади, з боку екс-президента України Порошенка та інших службових осіб в листопаді 2018 року. Зазначалося, що правопорушення стосуються ст. 109 Кримінального кодексу України (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади), ст. 111 (державна зрада) та 426-1 ККУ (перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень).

Читайте такожПорошенко прийшов на допит до ДБР

У ДБР деталізували, що йдеться про події 25 листопада 2018 року, пов’язані з переходом корабельною групою ВМС України з Чорного до Азовського морів в районі Керченської протоки.

13 вересня Порошенко заявив, що передав ДБР письмові покази у справі щодо подій в районі Керченської протоки.

Також 13 вересня координатор групи адвокатів моряків Микола Полозов, що слідчі Державного бюро розслідувань почали допит звільнених українських моряків у кримінальному провадженні, відкритому за фактом можливого скоєння Порошенком та іншими службовими особами держзради.