Профільний комітет рекомендував ВР ухвалити в цілому законопроект щодо реформи прокуратури / фото УНІАН

Комітет Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності рекомендував парламенту ухвалити в цілому президентський проект закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо першочергових заходів із реформи органів прокуратури" (№1032).

Як передає кореспондент УНІАН, відповідне рішення було ухвалене на засіданні комітету.

Було зазначено, що до законопроекту надійшло майже 200 поправок.

Відео дня

Під час обговорення законопроекту генеральний прокурор Руслан Рябошапка, відповідаючи на питання щодо передбаченого законопроектом створення спеціалізованих прокуратур, зазначив, що наразі йдеться про створення спеціалізованої прокуратури, яка займатиметься військовими злочинами і злочинами у сфері нацбезпеки і оборони.

Також передбачається, що в рамках спеціалізації одного з департаментів будуть економічні злочини.

Відповідаючи на питання, які орієнтовні терміни створення таких прокуратур, Рябошапка зауважив, що "критичним дедлайном" є Новий рік. "До кінця року ми хотіли би провести левову частину роботи. Для реалізації Офісу Генеральної прокуратури, затвердження нової структури, нової чисельності, переведення чи формування Центрального апарату", - зазначив генпрокурор.

Читайте такожРябошапка розповів про майбутнє військової прокуратури

Рябошапка також, зокрема, зазначив, що законопроектом передбачене переформатування роботи Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів. Крім того, Рада прокурорів отримає нову функцію - щодо методичного роз'яснення ситуацій, пов'язаних з конфліктом інтересів.

Крім того, головний військовий прокурор Віктор Чумак, відповідаючи на питання, як він бачить подальшу долю, реформу та реструктуризацію Військової прокуратури і в які строки, зазначив, що це відбудеться не одномоментно, а в терміни, визначені наказом генерального прокурора. На його думку, на переведення Військової прокуратури у спеціалізовану достатньо до 3-х місяців.

Як повідомляв УНІАН, 10 вересня Верховна Рада ухвалила в першому читанні проект закону щодо першочергових заходів з реформи органів прокуратури (№1032), внесений президентом до парламенту 29 серпня.

Законопроектом пропонується змінити вимоги до кандидата на посаду генерального прокурора, перейменувати Генеральну прокуратуру на Офіс генерального прокурора та ліквідувати військові прокуратури.

Так, законопроектом планується встановити, що систему прокуратури України становлять Офіс генерального прокурора (нині - Генеральна прокуратура України); обласні прокуратури (нині - регіональні прокуратури); окружні прокуратури (нині - місцеві прокуратури); Спеціалізована антикорупційна прокуратура. При цьому з переліку вилучаються військові прокуратури.

Законопроектом передбачено, що на посаду генпрокурора може бути призначений громадянин України, який, зокрема має вищу юридичну освіту і стаж роботи в галузі права не менше 5 років (нині - має вищу освіту і стаж роботи в галузі права або досвід роботи у законодавчому та/або правоохоронному органі не менше 5 років).