ZN.UA

Про це він сказав під час запису телевізійної програми «Схід+Захід», яка транслюватиметься на каналі УНІАН-ТБ 24 квітня в 17:00.

«Той факт, що у травні ми не отримаємо безвізового режиму, є дуже серйозним сигналом українській владі про те, що вистачить говорити про європейську інтеграцію, треба нарешті щось робити»,- сказав він. 

Філіпчук зазначив, що «ні в кого не виникає сумніву, що не буде проголошено безвізовий режим, у кращому випадку, ми зараз наполягаємо на тому, щоб зафіксувати 1 січня 2016 року як надання Україні безвізового режиму за умови виконання низки зобов’язань». 

Відео дня

За словами експерта, «наші європейські партнери прямо говорять, що немає зараз такої готовності через низку серйозних причин»,- додав він. 

Філіпчук зазначив, що Україна технічно не готова для отримання безвізового режиму. «Україна перейшла до другої фази Плану дій щодо візової лібералізації минулого року і в принципі виконати його було дуже нескладно, але станом на сьогодні є низка невиконаних положень, насамперед, з боку міністерства внутрішніх справ, яке зараз несе головну відповідальність за те, що ми не отримаємо безвізовий режим у травні», - сказав він. 

Зокрема, за його словами, місія ЄС, яка відвідала Україну протягом останніх місяців, констатувала, що є достатньо слабкий прогрес у боротьбі з корупцією, не вирішені питання внесення змін до закону України про біженців, забезпечення захисту документів, не вирішено питання державної стратегії щодо наркотиків. 

Читайте такожЄС не хоче надавати Україні безвізовий режим через зауваження до якості роботи МВС - депутат

Філіпчук зазначив, що є об’єктивні проблеми, пов’язані з тим, що внаслідок російської агресії зросла кількість переміщених осіб і певна кількість українських громадян змушені зараз шукати притулку за межами України, а це переводить Україну з групи країн, які раніше не містили серйозних ризиків, у групу країн, що несуть серйозну небезпеку з точки зору шукачів притулку.

«Якщо раніше ми не входили до 30-ти країн, громадяни яких в ЄС просять права на проживання і притулок, то зараз ми посідаємо 12 місце»,- сказав Філіпчук. 

За його словами, лише на території Польщі 29 тис. осіб звернулися з проханням щодо визначення їх правового статусу. «Із збільшенням потоку мігрантів з України, легальних чи нелегальних, немає значення, Україну все більше сприймають як країну з міграційною безпекою»,- сказав він. 

Філіпчук вважає, що необхідно з боку держави забезпечити максимально ефективну політику щодо забезпечення соціальних прав внутрішньо переміщених осіб, щоб показати ЄС, що «ми дбаємо про тих, хто втратив свої домівки на окупованих територіях».