З початку жовтня журналісти змогли зафіксувати два візиту Хорошковського на Банкову / фото УНІАН

Колишній голова Служби безпеки України й ексвіце-прем’єр-міністр часів президентства Віктора Януковича Валерій Хорошковський після перемоги Володимира Зеленського на виборах став регулярно прилітати в Україну та навідуватися в Офіс президента. 

Про це йдеться у новому розслідуванні "Схем".

У сюжеті показано, що лише від початку жовтня журналісти змогли зафіксувати щонайменше два візити Валерія Хорошковського на Банкову.

Журналісти зафільмували, як в останній день вересня Валерій Хорошковський прилетів приватним літаком із Лондона пізно ввечері в аеропорт "Київ" поблизу Жулян, де його зустрічав кортеж з охороною.

Вже наступного ранку, 1 жовтня "Схеми" зафіксували, як цей же кортеж Валерія Хорошковського прямував в напрямку Офісу президента. Спочатку автівки проїхали арку, яка веде до його бокового заїзду, а вже за дві години з неї виїхали.

Читайте такожУ Хорошковського спростували повідомлення про його повернення в Україну

Пізніше, 9 жовтня, журналісти помітили як літак, яким користується Хорошковський, прилетів з Туреччини.

Згодом "Схеми" зафіксували, як відомча автівка Skoda виїхала з Офісу президента, заїхала в підземний паркінг будівлі, де, за даними редакції, розташовується офіс Хорошковського, та де на відомчу автівку чатувала його охорона, після чого вона швидко виїхала з закритого паркінгу та повернулась на Банкову, заїхавши через боковий заїзд в Офіс президента.

"Виходить що після обрання Зеленського президентом в Україну повернувся політик і бізнесмен епохи Януковича, який останні 5 років пересиджував за кордоном, і не брав жодної участі у публічній політиці, літак якого натомість за цей час частіше фіксували у Москві, аніж у Києві. Хорошковський має давній зв’язок із самим Володимиром Зеленським – ще з часів коли той транслював свій Вечірній Квартал на телеканалі "Інтер" – та давав концерти на святі СБУ. І тепер, ми фіксуємо, як прилітаючи в Київ, в першу чергу Хорошковський прямує на Банкову в офіс Зеленського тепер вже президента", – йдеться в матеріалі "Схем".

Під час прес-марафону в четвер, 10 жовтня, Зеленський заявив, що «не приховує» зустрічі з Хорошковським. Президент зазначив, що обговорював з колишнім чиновником часів Януковича «дуже серйозне питання», про яке поки що не може розповісти публічно. Зеленський запевнив, що мова не йде про державні посади для Хорошковського або про «тіньові домовленості».

За інформацією «Схем», Хорошоковский може займатися куруванням російських банків в Україні. Журналісти зафіксували, як разом з Хорошковським прилітали його давній соратник, а нині радник глави російського «Сбербанку» в Україні Ярослав Порохняк, і президент українського представництва «Альфа-Банку» Олександр Луканов.

Сам Хорошковський в коментарі «Схемами» сказав, що не впливає на діяльність російських банків в Україні. Факт перельоту з Порохняком і Лукановим він назвав приватним візитом. Колишній топ-чиновник підкреслив, що про причини його візиту в Офіс президента громадськості стане відомо пізніше.

У відповідь на питання, з яких причин Хорошковський відвідував Офіс президента, колишній чиновник підкреслив, що є приватною особою, бо у нього "немає жодної публічної позиції", одночасно на уточнення щодо мети зустрічей із Зеленським заявив: "Ну ви ж ставили президенту це питання? .. Мої позиції такі ж, як і у президента. Тобто, я думаю, що вам стане це відомо пізніше ".

Журналісти поцікавилися, які відносини у нього з президентом: чи вони дружать, чи Хорошковський, враховуючи політичний досвід, дає поради молодому високопосадовцю, на що той сказав: "Колись ми разом працювали, якщо ви пам'ятаєте".

Щодо планів після повернення в Україну займатися бізнесом або повертатися в публічну політику, екс-глава СБУ сказав: "Я бізнесом і не перестаю займатися протягом останніх цих 7 років. А щодо того, що я повернувся, так я повертався і раніше. У мене є дуже багато сфер інтересів, в тому числі, і за кордоном, тому я як приїжджав, так і буду приїжджати, як їхав, так і буду їхати".

Зазначимо, що Валерій Хорошковський – український політик, бізнесмен, колишній власник телеканалу "Інтер". Обіймав посади міністра економіки в уряді Віктора Януковича, голови Державної митної служби за президентства Віктора Ющенка, голови Служби безпеки за президентсва Віктора Януковича, міністра фінансів і першого віце-прем'єр-міністра в уряді Миколи Азарова.

Як повідомляв УНІАН, Валерій Хорошковський залишив Україну наприкінці 2012 року. За даними ЗМІ, проживав у Монако. Його виїзду за кордон передував конфлікт із екс-прем'єр-міністром Миколою Азаровим. У грудні 2012 року Хорошковський, перебуваючи на посаді першого віце-прем’єра, написав заяву про звільнення. Він обґрунтував своє рішення "незгодою щодо повторного призначення Миколи Азарова на посаду прем’єра".