Ганна Новосад представила «To do list» змін, які планується впровадити у сферах освіти та науки / mon.gov.ua

Міністр освіти і науки Ганна Новосад представила «To do list» змін, які планується впровадити у сферах освіти та науки в межах трьох часових проміжків – до кінця 2019 року, впродовж 2020 року та загалом протягом наступних 5 років.

Як повідомили у прес-службі МОН, захід відбувся на базі сучасного дитячого садка у смт Обухівка Дніпропетровської області сьогодні, 8 листопада 2019 року.

Читайте такожМіністр освіти і науки України Ганна Новосад: Ми не можемо зробити всіх щасливими, але ми точно маємо зробити всіх готовими до життя

Відео дня

«Загалом ми ставимо собі завдання створити таку систему освіти, яка б забезпечувала безперервні можливості навчання, яка б на кожному з рівнів, від раннього розвитку і до дорослого життя, забезпечувала можливість мати доступ до якісної освіти і, за потреби, розвивати ті компетентності, отримувати ті знання, які є необхідними в сучасному світі. Ми своїм завданням бачимо вибудовування цілісної системи, яка на кожному з рівнів може підхопити людину і дати їй ті можливості й ті навички, необхідні для успішного професійного та особистого життя», – наголосила Ганна Новосад.

За її словами, важливу увагу приділено розвитку дошкільної освіти. Серед завдань до кінця 2019-го та на 2020 рік – зокрема, формування переліку особистих якостей/умінь дитини після дитсадка, скорочення черги до дошкільних закладів, проведення дослідження якості дошкільної освіти.

«Одна з найамбітніших цілей – забезпечити доступ до дошкільної освіти. Спільно з місцевими органами влади ставимо за ціль або побудувати, або реконструювати 100 дитячих садочків», – підкреслила Міністр і додала, що через 5 років кожна дитина як у сільській місцевості, так і у місті повинна мати доступ до дошкільної освіти.

Також Міністерство працюватиме і над тим, щоб працівники дошкільних закладів мали достойну оплату праці.

Спільно з місцевими органами влади МОН ставить за ціль або побудувати, або реконструювати 100 дитячих садочків / фото mon.gov.ua

Ганна Новосад повідомила, що реформа шкільної освіти та імплементація Нової української школи продовжуватиметься.

«Завданням нашого Уряду буде завершення змін у початковій школі. Але не менш амбітне завдання – ці зміни перенести і почати в базовій школі, у 5-9 класі. І цей виклик складніший, ніж в 1-4 класах, оскільки мова йде про більшу кількість вчителів, учителів-предметників, про більшу кількість класів», – зазначила вона.

Читайте такожУ Міністерстві освіти збираються стимулювати розвиток приватних садочків в Україні

Завданнями до кінця 2019-го та на 2020 рік є внесення на розгляд Парламенту законопроєкту «Про повну загальну середню освіту», запровадження вже у грудні цього року практики пояснення дітям про різні професії – профорієнтації, впровадження ел-підручників, створення 250 нових STEM лабораторій та 25 лабораторій роботохніки. Крім того, ціль – побудова або відновлення 100 сучасних шкіл.  

Важливим є питання доступу до освіти для українців у зоні збройного конфлікту. Міністерство працює над створенням ел-матеріалів для дистанційної освіти для дітей з тимчасово окупованих територій (ТОТ). Планується психологічний супровід для шкіл у сірій зоні та школярів і студентів з ТОТ. Крім того, за словами Ганни Новосад, потрібно збільшувати можливості для вступу дітей з ТОТ.

Як повідомляв УНІАН, зарплати всіх освітян у новому році мають зрости на 9%, а молоді вчителі зі стажем до 10 років, що сьогодні отримують найменшу зарплату, наприкінці року отримають виплату в розмірі 10 прожиткових мінімумів для працездатних осіб станом на 1 січня 2020 року – майже 21 тис грн.