УНІАН

Якщо метою президента Дональда Трампа у рішенні заморозити допомогу США для України було покінчити з корупцією, яка отруїла низку урядів країни, тоді минуле літо було дивним часом, щоб зробити це.

В другій половині травня, за лічені тижні до розпорядження американського президента про затримку передачі схваленої Конгресом допомоги на близько 400 мільйонів доларів, Держдепартамент і Пентагон визнали, що український уряд зробив «серйозні кроки у напрямку скорочення корупції й підвищення відповідальності». Обидва відомства рекомендували передати американську допомогу Києву, пише Washington Post.

У своїх свідченнях повірений у справах США в Україні Вільям Тейлор, якого призначила адміністрація Трампа, зауважив, що новообраний президент Володимир Зеленський після успіху його партії на парламентських виборах «призначив міністрів-реформаторів і підтримав антикорупційні законопроекти, які вже давно не могли зрушити з місця».

Відео дня

Читайте такожТрамп тут ні до чого: військову допомогу Україні розморозив Держдеп – Bloomberg

Звісно, ситуація не така вже й ідеальна. Існують деякі тривожні пережитки часів попередніх урядів. А олігархи лишаються потужною силою. Але, як сказав полковник Александр Віндман, відповідальний у Раді національної безпеки США за питання України, «справи рухалися в правильному напрямку».

Справа про імпічмент, яка цього тижня переходить до публічних слухань, зосереджена на з’ясуванні, чи Трамп використав свою посаду заради особистих політичних цілей, а також чи намагався він це приховати. Урядові свідки у свідченнях говорили, що американська військова допомога для України й візит Володимира Зеленського у Білий дім стали заручниками вимог американського президента. Він нібито хотів, щоб український лідер публічно оголосив про початок розслідування проти потенційного кандидата в президенти США від демократів Джо Байдена і його сина Гантера. Трамп також хотів, щоб Київ розслідував історію про українське втручання в американські вибори 2016 року з метою допомогти демократам. Хоча жодних доказів того, що щось таке відбувалося, немає.

На свій захист президент США заявив, що він не намагався заручитися іноземною допомогою перед виборами у 2020 році. І що його тривожила корупція в Україні. На додачу, він розповів про своє роздратування європейськими союзниками, які не допомагають достатньо Україні, лишаючи її підтримку виключно США.

Читайте такожNew York Times: Партнер адвоката Трампа зізнався, що погрожував Україні

«Корупція надзвичайна в Україні, і це мене дуже турбувало», - сказав Трамп репортерам на початку місяця.

«Також мене дуже тривожить те, що Німеччина, Франція й інші країни не вкладають гроші. А ми завжди в ролі невдахи, який це робить», - додав він.

Як пише Washington Post, обидва твердження не витримують критики. Видання зауважує, що під час скандальної телефонної розмови із Зеленським американський президент просив українського колегу про «послугу». Він підштовхував Зеленського почати розслідування проти Байдена й демократів, а також підтримувати контакт з його особистим адвокатом Руді Джуліані й Генпрокурором Вільямом Барром. Трамп не згадував жодних ширших занепокоєнь корупцією в контексті американської допомоги.

Також видання пише, що Європа випередила США у допомозі Україні, витративши 18,3 мільярда доларів на це після російської анексії Криму у 2014 році й початку війни на Донбасі. Більша частина цих грошей, а саме 16,8 мільярда доларів, надійшла від Євросоюзу, Європейського інвестиційного банку і ЄБРР. Ще 1,5 мільярда забезпечили двосторонні контакти з 28 країнами ЄС. Ці гроші йшли на різноманітні цілі: від наметів і продуктів харчування для переселенців до допомоги пожежникам і лікарням. Крім того, Європа фінансувала й більш специфічні проекти, такі як визначення і захист старих лісів в українських Карпатах.

Читайте такожSüddeutsche Zeitung: Німеччина дала Україні 1,4 мільярда євро і виконує санкції краще, ніж США

Найбільшими окремими донорами України в ЄС стали Німеччина, Швеція, Польща і Франція. За межами Європи найбільшим джерелом допомоги стала Канада, яка не лише допомагає фінансами, а й проводить тренування для українських військових. В цей час, військова і невійськова допомога США складає лише 4 мільярди доларів за аналогічний період. Але в цю цифру не включені транші на гуманітарну підтримку й американські гарантії, які дозволили Києву взяти позики для стабілізації бюджету.

Минулого місяця під час обговорення в Carnegie Endowment for International Peace міністр фінансів Оксана Маркарова сказала, що без підтримки обох партій в США і «дуже сильної підтримки Євросоюзу» Україна не змогла б досягти економічного й антикорупційного прогресу. Видання нагадує, що чинна адміністрація у Вашингтоні також хвалиться посиленням підтримки України у порівнянні з командою президента Барака Обами. Але загальні цифри кажуть, що щорічна військова й невійськова допомога обох адміністрацій приблизно однакова. Хоча у 2017 році Трамп вирішив дозволити передавати летальну зброю Києву.