Петро Пантелеєв / фото kyivcity.gov.ua

Ситуація в місті Києві у сфері міського будівництва та інфраструктури продовжує погіршуватися, а «схематози» Віталія Кличка і підлеглих йому керівників комунальних підприємств продовжуються.

Про це пише видання АНТИКОР.

Видання зазначає, що нещодавно було проведено журналістське розслідування, в результаті якого з'ясувалося, що заступник голови КМДА Петро Пантелеєв нібито усував пошкодження теплових мереж на перехресті вулиці Саксаганського і Руставелі, розповідаючи журналістам, що причиною пошкодження стали бродячі електрохвилі. В цей час – Бінд (директор «Київських теплових мереж») подавав тепло в новобудови, які не були введені в експлуатацію, за 10000 USD/будинок.

Відео дня

Видання нагадує, що офіційно Пантелеєв П. О. приступив до обов'язків заступника голови КМДА з 1 вересня 2014 року. У 2018 році його офіційна середньомісячна зарплата склала 52,9 тис. грн. В обов'язки Пантелеєва входить координація роботи Департаменту житлово-комунальної інфраструктури, міського благоустрою та інспекція самоуправлінського контролю.

Видання зазначає, що погіршення ситуації відбулося і в ЖКІ КМДА, де керує людина Пантелеєва – Дмитро Науменко. Також у координації у Пантелеєва знаходяться підприємства, якими керує якийсь Ярослав Мусієнко – «Київбудреконструкція», а також Олег Котляренко - «Київжитлоспецексплуатація».

Якщо у тендері беруть участь компанії не з орбіти Пантелеєва, то тендер постійно переноситься, поки не виграє наближена компанія.

За час, коли «Київські теплові мережі» з 2001 по 2017 рік перебували в оренді у "КИЇВЕНЕРГО" (з 2001 по 2008), то КИЇВЕНЕРГО не отримувало привілеїв в частині додаткових асигнувань з міського бюджету взагалі чи отримувало мизерних обсягах, і при цьому залишалося фінансово і економічно збалансованою компанією.

"З 2017 року «Київські теплові мережі» вирішили повернути місту за бажанням двох осіб – Ігоря Кононенка і наглядача за містом – Вадима Столара. Саме з допомогою свого підручного Пантелєєва в 2017 році пан Столар зумів повернути «Київські теплові мережі» у власність міста, зробивши керуючим наближеного до себе людину – пана Бінде. Беручи також до уваги «прозору процедуру» конкурсу на посаду керівника новоствореного комунального підприємства, «Київські теплові мережі» стали кишеньковим підприємством на чолі з Біндом. Рішення щодо видачі технічних умов та підключення будинків одноосібно приймає пан Бінд", - сказано у матеріалі.

Читайте такожКияни задихаються від смороду на лівому березі: в "Енергії" запевняють, що не тхне від них

Варто зазначити, що при зверненні замовників із заявкою на видачу техумов «Київськими тепловими мережами» завжди видаються технічні умови з максимальними навантаженнями (приблизно 5-7 мільйонів на 1 гігакалорію). Після домовленості з Біндом або Пантелеєвим технічні умови переглядаються і залишаються тільки мінімальні навантаження. Різниця між максимальною і мінімальною навантаженням закривається в половину кеша, як стверджується в статті.

Варто також зазначити, що не проводяться технаради, де замовник міг би погодитися або відмовитися від таких техумов. Нещодавно ввели техради тільки за тимчасовим приєднанням. Тобто схема заточена чітко під вузьке коло людей.

На сьогоднішній день повне управління «Київськими тепловими мережами» здійснюють Пантелеєв і Бінд, які таким шляхом, через свої компанії-прокладки виводять гроші з «Київтепломереж» і практично зробили це підприємство збитковим. В минулому році його дотували на півтора мільярда гривень, а в цьому році «Київтепломережі» мають бажання дотуватися ще більше.

Тільки обраним компаніям надаються сприятливі технічні умови: це компанії, до яких має відношення і вплив Столар, наприклад ENSO, «Столиця-Груп», КАН, «Київміськбуд» і ще кілька, як розповідається в матеріалі.

"Бінд і Пантелеєв працюють тільки з тими постачальниками і підрядниками, від яких можна отримати відкат у розмірі 15-20% від вартості контрактів", - стверджує автор.

Як приклад наводиться компанія «Енерго-Інвест», керівником якої є друг і партнер Пантелеєва –  Фищук, що виграє всі тендери в місті, починаючи від виготовлення фонтанів, сміттєвих ящиків, контейнерів, озеленення територій, закінчуючи монтажем мереж і проектуванням теплопунктів.

У цій схемі також задіяна компанія «Прогрес», яка знаходиться під впливом друга і соратника Пантелеєва – Сергія Костирки. На підхваті також компанії братів Бесаг – «СЕРВИТ» та «БЕК-16». Всі ці компанії працюють з відкатами, завищуючи вартість.

За інформацією видання, всі спроби європейських компаній взяти в управління «Київські теплові мережі» не увінчалися успіхом.

Те ж саме стосується ситуації зі сміттям у Києві. На сьогоднішній день в місті офіційно збирається близько 1,2-1,4 млн. тонн сміття, і воно розвозиться по різним полігонам, в тому числі на завод «Енергія».

Видання зазначає, що на завод «Енергія» везеться в обмеженій кількості близько 150-200 тис. тонн і однозначно тільки наближеними до Пантелеєва компаніями, такими як КП «Київкомунсервіс», «Київспецтранс», у тому числі компанією "ГРІНКО", яка засмітила свою територію сміттям, не маючи на те ніякого права.

"Перевізниками заноситься 1 долар з кожної тонни вивантаженого сміття Пантелеєву. За останньою інформацією, вартість вивезення сміття на завод «Енергія» становить 180 грн. за тонну, а вартість вивезення на полігон – 230 грн. Решта сміття везеться на 5-й полігон, що належить Тинному, і на інші полігони. Тільки з 5-го полігону Тинний і Столар мають не менше 200 мільйонів за утилізацію. Утилізація передбачає скидання сміття і його розрівнювання. Потім відбувається розсортування на полігоні. Тому не особливо вигідно будувати сміттєспалювальні заводи ні пану Тинному, ні місту",- сказано в матеріалі.

Видання повідомляє, що в суботу, 16.11.2019 р Пантелеєв провів слухання, де здебільшого присутніми були співробітники «Київтеплоенерго» і лише мала частина - це жителі Дарницького району.

"Під час цього «публічного обговорення»з жителями Дарницького району Пантелеєв розповідав, як багато він зробив для удосконалення заводу «Енергія» і що для цього йому виділять 200 млн. з міського і 200 млн. з державного бюджету. Це чергова схема, щоб пограбувати місто. Замість того, щоб залучити інвесторів з-за кордону, які вклали б гроші в цей проект, Пантелеєв знову намагається отримати бюджетні гроші і вдало їх розпиляти. Є багато компаній з іноземним капіталом, які хотіли б зайти на український ринок і працювати за прозорими правилами і інвестувати в комунальний сектор маючи позитивний досвід і референції в Європі, але на жаль це не робиться по причині відсутності «бажання» вищеозвученних осіб, так як Пантелеєв хоче завести свої компанії, які будуть працювати на прибуток в 40-60% з метою корупційного збагачення", - стверджує автор.