Єнс Столтенберг / REUTERS

Генеральний секретар Організації Північноатлантичного договору (НАТО) Єнс Столтенберг і лідери держав і урядів країн-членів Альянсу у Лондоні обговорять ситуацію в Україні і зусилля з втілення Мінських угод.

Про це Столтенберг сказав на прес-конференції у Брюсселі, присвяченій зустрічі лідерів держав і урядів країн-членів Альянсу у Лондоні 3-4 грудня.

Зокрема, його запитали, чи слід очікувати, що очільники країн НАТО у ширшому форматі обговорять питання зустрічі лідерів країн "нормандського формату" і урегулювання ситуації на Донбасі, і які очікування Альянсу щодо результатів від "нормандської зустрічі".

Відео дня

"Я впевнений, що також ситуація в Україні і зусилля з метою втілення Мінських угод будуть частиною обговорення в Лондоні. Ми вітаємо зусилля союзників і "нормандського формату" у спробі здобути прогрес", - заявив Столтенберг.

Він нагадав, що нещодавно разом з Північноатлантичною радою НАТО відвідав Україну. Зокрема, у Києві відбулася зустріч з президентом Володимиром Зеленським, а в Одесі відбулося ознайомлення з тим, як Альянс надає Україні практичну підтримку, в тому числі допомагає зміцнити український військово-морський потенціал і особливо надає допомогу морській академії.

Читайте такожМакрон виступає за діалог з Росією, щоб не погіршити ситуацію в Україні

"І НАТО продовжить надавати практичну та політичну підтримку Україні й у той же час, коли ми підтримуємо зусилля, щоби спробувати втілити Мінські угоди і знайти стійке довготривале політичне рішення для кризи в Україні", - сказав Столтенберг.

Окремо він сказав, що лідери держав і урядів країн-членів Альянсу у Лондоні обговорять питання, що стосуються Росії і майбутнє контролю над озброєннями.

"Члени НАТО були єдині у їхньому реагуванні на агресивні дії Росії. Наш двоєдиний підхід оборони і діалогу зберігає свою актуальність, і ми продовжуємо тісно співпрацювати", - заявив Столтенберг.

Також він нагадав, що в Альянсі погодились, що відповідь НАТО на порушення Росією "договору між США і СРСР про ліквідацію їх ракет середньої та меншої дальності" (ДРСМД) буде оборонною, зваженою і скоординованою.

"І це буде частиною важливої роботи у прийдешні місяці", - заявив генсек Альянсу.

Як повідомляв УНІАН, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг продовжує закликати країни-члени Альянсу посилювати підтримку України.