фото УНІАН

Нардеп від партії "Слуга народу", голова Постійної Делегації України у Парламентській Асамблеї НАТО Єгор Чернєв повідомив, що через технічну помилку на сайті Верховної Ради опублікували не той текст заяви про курс на НАТО, який прийняли парламентарі та оприлюднив коректний текст.

Про це Чернєв написав на своїй сторінці в Facebook.

"Через технічні неузгодженості (апарат ВР не звик, що депутати працюють після 18.00, на сайті Ради зараз опубліковано старий текст заяви. А новий з'явиться лише завтра", - йдеться в повідомленні.

Відео дня

У опублікованій на сайті версії заяви зазначається, що Верховна Рада закликає президента Володимира Зеленського підготувати та подати у грудні 2019 року до Північноатлантичної ради НАТО та генерального секретаря Альянсу звернення про підтвердження наміру України отримати План дій щодо членства в організації.

Читайте такожРічна національна програма "Україна-НАТО" буде максимально наближеною до ПДЧ – Кулеба

У новому тексті (опублікованому Черняєвим) такої фрази вже немає.

Натомість, у оновленому варіанті Верховна Рада висловлює вдячність Північноатлантичній раді НАТО за візит в Україну у жовтні 2019 року та підтримку євроатлантичних прагнень України.

Водночас, Рада закликає Парламентську асамблею НАТО розглянути на пленарній сесії у травні 2020 року питання звернення до глав держав та урядів НАТО щодо надання Україні ПДЧ.

Окрім цього, депутати закликають парламенти країн-членів НАТО "звернутись до міністрів закордонних справ своїх країн з пропозицією прискорити надання Україні Плану дій щодо членства".

У двох версіях проекту постанови нагадується, що Україна є фактично східним кордоном Північноатлантичного альянсу та "робить значний внесок у гарантування миру і безпеки у всьому трансатлантичному просторі".

Цю заяву Верховної Ради на засіданні 3 грудня підтримали 284 народних депутати.

У опублікованій на сайті ВР заяві сказано, що сьогодні Україна фактично є східним кордоном Північноатлантичного альянсу і своєю самовідданістю у відсічі російській агресії робить значний внесок у гарантування миру і безпеки в усьому трансатлантичному просторі.

"Після Бухарестського саміту Північноатлантичного альянсу у 2008 році Україна сумлінно виконувала Річні національні програми Україна-НАТО, які станом на сьогодні вже не відповідають рішучості держави і рівню амбіцій української влади на шляху євроатлантичної інтеграції України", - йдеться у заяві.

Також зазначається, що безальтернативність вступу України до Організації Північноатлантичного договору передбачено у Конституції України, що також широко підтримується громадянами України, і це має отримати достойну відповідь на рівні довгоочікуваних рішень Альянсу про новий етап зближення між Україною та НАТО.

Нагадаємо, наприкінці жовтня президент Володимир Зеленський заявив, що Україна готова прискорити підготовку до членства в НАТО та не знімає з порядку денного можливість отримання Плану дій щодо членства в Альянсі.