У Зеленського заявили, що однією з причин окупації Криму став особливий статус Севастополя / фото УНІАН

Представник президента України в Автономній Республіці Крим Антон Кориневич заявляє, що однією з причин окупації Росією Криму у 2014 року став особливий статус міста Севастополь, що створив підстави для розміщення на території України військової бази іноземної держави.

Про це він повідомив у Facebook. «Спершу хочу сказати: про місто Севастополь ніхто не забув. Маємо відійти від радянського та російського наративу про особливі статуси для окремо взятих міст. Переконаний, в Україні не повинно бути особливого статусу для будь-яких міст», - заявив він.

За словами Кориневича, Київ має статус міста-столиці, і це предмет окремого регулювання, але це не особливий правовий статус.

Відео дня

При цьому, на переконання представника президента у Криму, саме особливий правовий статус Севастополя фактично став однією з причин окупації півострова у 2014 році. «Саме він, по суті, створив підстави для розміщення на території України військової бази іноземної держави, яка в подальшому це використала для захоплення наших територій і розв’язання війни, міжнародного збройного конфлікту, окупації частин території нашої держави», - підкреслив він.

Читайте такожНе такі страшні зміни до Конституції від Зеленського, як їх малюють

«Ми також повинні зважати на міжнародну адвокацію питання невизнання спроби анексії Криму та сталість позиції на міжнародній арені. В усіх міжнародних документах, резолюціях міжнародних організацій зафіксовано «АРК та місто Севастополь» як невід‘ємні складові частини території України, окуповані Російською Федерацією», - наголосив Кориневич.

Тож, за його словами, питання Севастополя цілком можна обговорювати в парламенті та поміркувати, наприклад, про відповідне перехідне положення на час тимчасової окупації.

Як повідомляв УНІАН, 13 грудня президент Володимир Зеленський зареєстрував у Верховній Раді як невідкладний проект закону про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади) № 2598.

У змінах, серед іншого, пропонується скасувати особливий статус міста Севастополь, окремою одиницею залишиться лише Крим, а місто стане його повноцінною складовою.

Довідка УНІАН. Росія окупувала український Крим, ввівши на територію півострова військових і організувавши в березні 2014 року псевдореферендум про його самовизначення. Самопроголошена кримська влада заявила, що 96,77% жителів півострова висловилися за приєднання Криму до РФ.

18 березня 2014 року в Кремлі було підписано так званий «договір» про прийняття до складу РФ Криму і Севастополя.

Країни Заходу не визнали анексію Криму і запровадили санкції проти Росії.

Верховна Рада офіційно оголосила початком тимчасової окупації Криму 20 лютого 2014 року.