За словами прокурора,  запобіжний захід у вигляді домашнього арешту не оскаржується / фото УНІАН

Прокурор Генпрокуратури Яніс Сімонов заявив, що Апеляційний суд Києва не мав законних підстав відкривати апеляційні провадження за скаргами обвинувачених у масових розстрілах на Майдані екс-«беркутівців» Олександра Марінченка та Сергія Тамтури.

Як передає кореспондент УНІАН, про це прокурор повідомив під час перерви у судовому засіданні з розгляду апеляційних скарг на запобіжні заходи екс-«беркутівцям».

Читайте такожУ «ДНР» незадоволені, що екс-беркутівців не хочуть видавати в рамках обміну

Відео дня

«Нам відомо, що була подана апеляційна скарга від тих людей, які перебувають під вартою, – а саме Янішевський, Зінченко, Аброськін. Сьогодні ви чули, що на вступній частині головуюча суддя повідомила, що надійшли апеляційні скарги від Марінченка і Тамтури. У нас виникає: яким чином провадження відривалися, оскільки, відповідно до вимог КПК, він (Апеляційний суд Києва – УНІАН) не мав права їх відкривати», - заявив Сімонов.

За його словами, запобіжний захід у вигляді домашнього арешту не оскаржується.

«Вони законних підстав оскаржувати це рішення не мають, оскільки, за рішенням Конституційного суду, в апеляційному порядку можна оскаржувати тільки продовження строків тримання під вартою. Ми вважаємо, що законних підстав відкривати провадження в апеляційній інстанції за апеляційними скаргами Марінченка і Тамтури суд не мав», - додав Сімонов.

Крім того, прокурор наголосив, що обвинувачений має обов’язково бути присутнім на судовому засіданні з розгляду його апеляційної скарги, однак Марінченко не з’явився сьогодні до суду.

«Сторона захисту апелює тим, що винесено судове рішення щодо запобіжного заходу у вигляді цілодобового домашнього арешту, однак ми знаємо, що відповідним чином Марінченку було направлено повідомлення апеляційного суду, а, відповідно до положень кримінального процесуального законодавства, обвинувачений має виконувати вказівки суду», - підкреслив прокурор.

За його словами, відповідно до вимог Кримінального процесуального кодексу, особа, яка подала апеляційну скаргу, обов’язково повинна брати участь у судовому засіданні.

«Без цієї особи розглядати апеляційну скаргу суд не має права», - додав Сімонов.

Довідка УНІАН. Святошинський районний суд Києва розглядає справу проти екс-«беркутівців» Сергія Зінченка, Павла Аброськіна, Олександра Марінченка, Сергія Тамтури й Олега Янішевського, яких обвинувачують у масових розстрілах людей на Майдані 20 лютого 2014 року.

Цим особам інкримінується скоєння теракту, перевищення службових обов’язків, умисне вбивство, замах на вбивство, перешкоджання проведенню мирних мітингів і зборів, викрадення і приховування зброї після вчинення злочину.

16 липня Святошинський райсуд Києва змінив запобіжний захід Тамтурі з тримання під вартою на цілодобовий домашній арешт. 24 жовтня Тамтурі було змінено запобіжний захід з цілодобового домашнього арешту з носінням електронного браслету на нічний без носіння електронного браслету.

19 грудня суд звільнив з-під варти Марінченка, змінивши йому запобіжний захід на цілодобовий домашній арешт.

Зінченко, Аброськін і Янішевський залишаються під вартою.

23 грудня «Громадське» з посиланням на два джерела повідомило, що українська сторона в рамках обміну полонених планує передати бойовикам «ДНР» і «ЛНР» колишніх «беркутівців», обвинувачених у розстрілі людей 20 лютого 2014 року.

24 грудня адвокат Валентин Рибін стверджував, що 23 грудня всі п’ять екс-«беркутівців» були включені українською стороною у список на обмін, а наступного дня зранку українська сторона передумала.

Своєю чергою адвокат Стефан Решко назвав міфом інформацію про нібито запланований обмін екс-«беркутівців».

Сьогодні, 27 грудня, Київський апеляційний суд розпочав розгляд апеляційних скарг на запобіжні заходи екс-«беркутівцям». Скарги Янішевського, Зінченка та Аброськіна суд отримав 26 грудня, скарги Тамтури та Марінченка – сьогодні.