Фото: REUTERS

Федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель сподівається, що на наступному саміті «нормандського формату» буде досягнутий прогрес по Донбасу.

Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, про це вона заявила на спільній з президентом Росії Володимиром Путіним прес-конференції в Москві.

«Ми також обговорили «нормандський формат». У Парижі у нас, як я б сказала, пройшла частково успішна зустріч, на якій ми не змогли вирішити всі проблеми. Однак до кінця року був проведений обмін полоненими, зараз приймаються зусилля з припинення вогню – це все правильно», - сказала Меркель.

Відео дня

Читайте такожМеркель: атаку на український "Боїнг" в Ірані необхідно розслідувати до кінця

«Зараз ми продовжимо роботу, щоб на наступному саміті досягти подальшого прогресу відповідно до мінських домовленостей. У нас є основа і нам потрібно з цим працювати – у нас є певні складнощі, але у нас є твердий намір», - підкреслила канцлер Німеччини.

Як повідомляв УНІАН, 10 грудня на прес-конференції за підсумками саміту лідерів «нормандської четвірки» в Парижі канцлер Німеччини Ангела Меркель виступила за адаптацію Мінських угод до реалій. За її словами, Мінські угоди не є «скам'янілим документом», для їхнього втілення необхідна «гнучкість». «Мінський меморандум був підписаний 19 вересня 2014 року. І, звичайно, з огляду на минулі президентські вибори в Україні, можна поставити питання: чи повинна ця угода закам'яніти або її можна повернути до життя?»- сказала Меркель.

У свою чергу президент РФ Володимир Путін на цій прес-конференції допустив «гнучкість» деяких положень Мінських угод. «Розумієте, в чому справа: будь-яка угода має ту чи іншу «гнучкість», тому що деякі речі, написані на папері, можуть трактуватися сторонами по-різному. У нас сьогодні йшла дискусія щодо деякого аспекту Мінської угоди - є речі прописані прямо, і тут досить важко з цим сперечатися, а є ті, які народилися як компроміс під час наших дискусій в Мінську у 2015 році, тому різні сторони по-різному їх тлумачать», - сказав Путін.

13 грудня президент України Володимир Зеленський заявив про необхідність змінити деякі положення Мінських угод.

Він нагадав, що з часу укладення Мінських угод пройшло чотири роки: «Усе змінюється в нашому житті. Ми розуміємо, що моя команда підписувала «Мінськ», але ми як влада повинні виконувати ті умови, на які пішла наша влада в ті часи, але я впевнений, що деякі речі ми зможемо змінити та будемо змінювати, тому що передача українського державного кордону під наш контроль після виборів - це точно не наша позиція ... це остаточне рішення».

Представник України в політичній підгрупі Тристоронньої контактної групи по врегулюванню ситуації на Донбасі Олексій Рєзніков заявив, що українська сторона підготує пропозиції щодо зміни Мінських угод до наступної зустрічі лідерів країн «нормандського формату», запланованої на березень 2020 року.