Літак Boeing 737-800 з реєстраційним номером UR-PSR, який зазнав краху Ірані / REUTERS

В Міністерстві закордонних справ визнають, що посольство України в Ірані допустило помилку, опублікувавши інформацію з приводу катастрофи літака поблизу Тегерана.

Як передає кореспондент УНІАН, про це в коментарі журналістам повідомив державний секретар МЗС Андрій Заяць.

«Безумовно, посольство допустило помилку, причому велику помилку», - сказав він.

Відео дня

Читайте такожПристайко: збиття українського літака – це відповідальність уряду Ірану

За його словами, дізнавшись про авіакатастрофу, посол і консул виїхали в аеропорт, де і було запитано інформацію в іранської влади.

Заяць зазначив, що були запити від журналістів, від органів влади, і посольство мало поставити на початок тексту, який воно опублікувало, що інформація дана за повідомленням іранських органів влади, оскільки в посольстві України і в українських органів влади на той момент не було жодної іншої інформації.

Він повідомив, що сьогодні на засіданні Комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва саме про це і говорилося.

«Після того, як тіла жертв будуть репатрійовані в Україну, а зараз посольство працює в цілодобовому режимі, ми проведемо аналіз чому так сталося і будуть вжиті заходи для того, щоб навчити, якщо ми зрозуміємо, що бракувало знань, досвіду тим, хто так вчинив і покарати, якщо буде нами констатовано, що були навчені дипломати, але які всупереч встановленим інструкціям вчинили не так, як їх навчали», - сказав держсекретар МЗС.

Він наголосив, що зараз для посольство невідкладним завданням є «повернути останки людських тіл і передати родичам, щоб вони могли нормально попрощатися».

Другим завданням, наголосив Заяць, є забезпечити ефективну взаємодію з іранськими органами влади для того, щоб зібрати докази і з’ясувати всі обставини. Лише після цього можна буде повернутися до питання щодо розміщеної інформації на сайті посольства, додав чиновник.

На запитання про те, що опозиція звинувачувала посольство, що воно зробило таку заяву з поданням Міністерства закордонних справ або Офісу президента, він відповів: «Завжди коли щось стається, то перше, що кажуть – якісь конспірологічні теорії – о 5 годині ранку МЗС працює тільки в форматі оперативного чергування, і оперативний черговий не погоджує ні заяви, ні коментарі…».

«Тому це те, що зробило посольство в позаробочий час, бо робочий час ще не почався – всіх розбудили і спросоння щось зробили не так – дипломати теж люди», - підсумував Заяць.

Як повідомляв УНІАН, 8 січня в Ірані розбився літак МАУ, 167 пасажирів і 9 членів екіпажу загинули.

Літак, що виконував рейс PS752 за маршрутом Тегеран-Київ, вилетів з аеропорту о 6.10 за місцевим часом і зник з радарів через кілька хвилин після вильоту.

На борту Boeing 737 перебували 11 громадян України, в тому числі 9 членів екіпажу, а також 82 громадянина Ірану, 63 громадянина Канади, 10 громадян Швеції, четверо громадян Афганістану, троє громадян Німеччини і троє громадян Великої Британії.

В перші години після трагедії посольство України в Ірані можливою причиною катастрофи літака Boeing 737 авіакомпанії МАУ називало аварію двигуна літака, і що «версія теракту виключається». Згодом цю інформацію було змінено.

«Інформація щодо причин авіакатастрофи з'ясовується комісією. Будь-які заяви щодо причин аварії до рішення комісії не носять офіційного характеру», - заявили тоді в дипломатичній установі.

11 січня президент Ірану Хасан Роухані офіційно визнав, що український лайнер був збитий «внаслідок ненавмисної людської помилки» та пообіцяв притягнути до відповідальності винних у збитті літака.