Сайдік стверджує, що Росія не повинна погрожувати Україні \ unmultimedia.org

Екс-представник чинного голови ОБСЄ в Україні та Тристоронній контактній групі Мартін Сайді порівняв Україну з "гномом", а Росію з "велетнем", який "погрожує гному".

Читайте такожСайдік відзначив символічність обміну утримуваними особами напередодні новорічних свят

В інтерв'ю "Комерсанту" Сайдік стверджує, що Росія не повинна погрожувати Україні. "Чому розвивається протистояння? Велетень не повинен говорити гному: ти для мене загроза. А ось для гнома велетень - загроза. Велетень повинен вселити гному довіру і не вимагати від гнома, щоб той вселив довіру до велетня. А що ви робите? В основному велетень кричить, шумить і говорить: якщо ти не зробиш те-то, я тобі відімкну це", - сказав Сайдік.

Відео дня

Він додав, що всі "велетні" ведуть себе так, в тому числі і Америка. "Ми зараз говоримо про Європу, про наш простір. Але і там стоїть те саме питання - як вони (США, - ред.) ведуть себе щодо Канади, щодо Мексики. Тут треба дати собі відповідь: чи вселили ми довіру нашим сусідам, які всі менші, ніж ми? Є така політика у Росії? Чому ці країни-гноми починають боятися? Тому що хтось з-за океану їм каже: ти зараз повинен боятися? Ні, це не так", - сказав Сайдік.

Крім того, Сайдік висловив думку, що мінські угоди - хороші угоди і їх можна втілювати у життя. "Але це конфлікт глобального масштабу, в якому є нераціональні елементи, що не дозволяють втілювати угоди. Якийсь особливий статус для Донбасу мав би сенс у складі України. Але поки не бачу готовності і бажання керівників так званих республік бути в складі України", - зазначив він.