REUTERS

Арбітражний трибунал в Гаазі визнав, що має юрисдикцію розглядати позов про порушення Росією прав України як прибережної держави в частині Азовського моря і Керченської протоки з урахуванням положень Конвенції ООН з морського права.

Читайте такожГаазький суд прийняв матеріали про воєнні злочини Росії під час боїв за Іловайськ і Дебальцеве

Про це міністр закордонних справ України Вадим Пристайко повідомив у мікроблозі Twitter.

Відео дня

«Справа по морському праву рухається далі! Арбітражний трибунал в Гаазі підтвердив свою юрисдикцію розглядати позов України в частині Азовського моря і Керченської протоки, а також викрадення наших природних ресурсів», - наголосив він.

«Це стосується в першу чергу незаконного будівництва Росією мосту через Керченську протоку та незаконної зупинки суден, які прямують в українські порти Маріуполя і Бердянська», - підкреслив глава МЗС.

Водночас міністр не вказав, що арбітраж розглядатиме позов України до Росії в частині Чорного моря.

Як повідомляв УНІАН, 14 вересня 2016 року Україна ініціювала спір з РФ щодо порушення нею Конвенції ООН з морського права.

У заяві МЗС наголошувалося, що офіційний Київ готовий довести в арбітражі, що Росія зухвало порушує суверенні права України користуватися гарантованими правами у своїх морських акваторіях та на континентальному шельфі у прилеглих до Криму морських зонах, в тому числі правом на природні ресурси континентального шельфу.

19 лютого 2018 року Україна надала в Міжнародний трибунал меморандум, що містить виклад всіх обставин, на які спирається позиція України, а також їхнє юридичне обґрунтування.

У травні 2018 року Росія подала до Міжнародного трибуналу свої заперечення щодо юрисдикції цієї інституції розглядати позов України проти РФ. З цієї причини у серпні того року арбітраж вирішив розділити процес на дві складові - юрисдикційну і по суті.

У МЗС вважають необґрунтованими заперечення РФ стосовно юрисдикції арбітражу розглядати позов про порушення Росією Конвенції з морського права.