Ілюстрація REUTERS

28 березня може відбутися засідання Верховної Ради. За словами народної депутатки від "Слуги народу" Євгенії Кравчук, офіційно дата проведення засідання буде за наявності порядку денного, але депутатів фракції орієнтують на суботу, 28 березня.

"Законопроекти доопрацьовуються і мають бути обговорені з усіма фракціями та групами. Також ми чекаємо від Кабміну їхньої частини: очевидно, мають бути зміни до бюджету", - наголосила Кравчук, слова якої передає ТСН.

Вона додала, що розглядається варіант "Б" для проведення сесії "на якомусь майданчику на свіжому повітрі, це може бути стадіон чи велика концертна зала".

Відео дня

Наразі порядок денний відсутній, але у стінах парламенту з’явилась ініціативна група народних депутатів від провладної фракції "Слуга народу", яка запустила хештег "нідефолту". Ці політики виступають за ухвалення законопроекту 3260, "що унеможливить скасування рішення НБУ про націоналізацію/ліквідацію банків та повернення несправедливої компенсації з державного бюджету їхнім попереднім власникам".

"На сьогодні його прийняття — це єдиний шанс для України отримати кредит від МВФ та уникнути дефолту", - йдеться в оприлюдненій заяві.

"Ми перестанемо бути надійними партнерами, щонайменше 10 наступних років нас оминатимуть усі міжнародні інвестори, ми не зможемо отримати від міжнародних фінансових інститутів жодних кредитів, без яких неможливо буде стимулювати економіку та провести успішні реформи. Державні активи будуть скуповуватися за безцінь. Гривня впаде, інфляція буде неконтрольованою, зростатиме безробіття. І наша країна буде падати все нижче і нижче. Щоб уникнути такого сценарію, закликаємо Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики негайно розглянути законопроєкт, щоб якнайшвидше розглянути його у Верховній Раді. Також звертаємося до колег по фракції та парламенту із закликом підтримати рятівний для нашої країни законопроект та на знак солідарності з нами розмістити цю заяву у себе на сторінках у соцмережах", - наголосили підписанти.

Читайте такожПозачергове засідання Ради перенесено – джерела

Своєю чергою, у парламенті є інша група народних депутатів, які виступають за ухвалення цього документа. За інформацією нардепа Олександра Дубінського, на момент публікації ним посту в його Телеграм-каналі підписантів за ухвалення законопроекту нараховувалося 25.

"25 (на момент публікації) депутатів "Слуги народу" вирішили повідомити всім, що закон щодо "ПриватБанку" - найважливіший закон для держави на позачерговій сесії парламенту в умовах зупинки бізнесу, транспорту й економіки. Тому що без нього нам не дадуть кредит МВФ, який буде розкрадений, як і всі попередні. Хотів би підказати колегам, що на позачерговій сесії люди чекають трохи інших рішень", - вважає Дубінський і зазначив, що йдеться про компенсацію втрачених доходів від карантину у вигляді податкових канікул для малого бізнесу, скасування частини або всього обсягу комунальних платежів для найменш захищених верств населення, захист орендарів квартир від виселення, збільшення виплат медичним працівникам, підвищення доступності соціальних продуктів і зниження ПДВ.

Народний депутат Андрій Холодов також написав у Facebook, що законопроєкт формально скерований на те, щоб унеможливити повернення банку його колишнім акціонерам.

"Короткий зміст законопроекту 3260 такий: Нацбанк, Фонд гарантування вкладів фізосіб і Кабмін отримують право на фінансовому ринку робити все, що вважають за потрібне на підставі свого "професійного судження". Це "судження" не можна оскаржити в суді. Максимум, що можна - це спробувати отримати компенсацію за незаконні рішення постфактум. Але умови прописані так, що це зробити буде неможливо", - повідомив політик.

Він зазначив, що "ціна такого рішення — амністія за всіма справами на фінансовому ринку для Петра Порошенка і Валерії Гонтаревої. У списку цих справ не тільки Коломойський з "ПриватБанком", а ще десятки інших бізнесменів і сотні тисяч вкладників, яких пустили світом. У 2014-2016 рр. Нацбанк ухвалив багато незаконних рішень, в тому числі про визнання низки банків неплатоспроможними. Це були політичні розправи з опонентами Петра Порошенка. НБУ використовували як дубину і прикривали все це слоганом про "реформи", "незалежність НБУ" і "очищення банківської системи". Після виведення з ринку майно ліквідованих банків продавали за безцінь своїм наближеним. МВФ ніби був не проти", - йдеться у повідомленні народного депутата Холодова.