"Консультативну раду" у Мінську поки не створювали / фото УНІАН

Так звана "консультативна рада" у рамках Тристоронньої контактної групи в Мінську може бути створена після узгодження на рівні радників "нормандської четвірки".

Про це заявив віце-прем'єр-міністр - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков, передає "РБК-Україна".

Він зазначив, що створення подібної "ради" повинні схвалити представники Німеччини і Франції, оскільки ТКГ - це дітище "нормандського формату".

Відео дня

"Фінальне рішення і підписання можливе тільки після згоди з цим німецької та французької сторін. Вони повинні не просто схвалити, але ще й делегувати туди своїх представників в якості учасників-спостерігачів", - сказав він, відзначивши, що також повинна бути реакція ОБСЄ.

"Для цього, як мінімум, повинні будуть домовитися політичні радники. Якщо лідери скажуть "окей", то МЗС кожної країни може уповноважити радників узгодити це рішення. Як це оформлять, я поки не знаю", - додав Резніков.

Читайте такожУкраїна не буде закріплювати "особливий статус" ОРДЛО в Конституції - віце-прем'єр з реінтеграції

Як повідомляв УНІАН, 11 березня в Мінську відбулося чергове засідання Тристоронньої контактної групи по врегулюванню ситуації на Донбасі за участю керівника офісу президента України Андрія Єрмака та заступника керівника адміністрації президента РФ Дмитра Козака. Вони домовилися підписати рішення ТКГ щодо створення у складі політичної підгрупи консультативної ради після консультацій з представниками ОБСЄ, Франції та Німеччини щодо виконання домовленостей, досягнутих під час саміту "нормандському форматі". Підписання має відбутися на наступному засіданні в Мінську 25 березня.

Читайте також"Все залишається незмінним": у МЗС розповіли про консультативну раду" з бойовиками у Мінську

Пізніше видання "Дзеркало тижня" опублікувало копію протоколу, підписаного в Мінську 11 березня. Згідно з документом, критерії та порядок призначення членів ради самостійно визначаються Україною, окремими районами Донецької і Луганської областей України, Російської Федерації, ФРН, Франції та ОБСЄ. При цьому по 10 представників від України і ОРДЛО будуть мати право вирішальних голосів, а по одному представнику від РФ, Німеччини, Франції та ОБСЄ - право дорадчих голосів.

Через кілька днів близько 60 депутатів від "Слуги народу" закликали президента Зеленського не допустити створення консультативної ради у політичній підгрупі ТКГ в Мінську.