Ілюстрація / REUTERS

Генеральний секретар Організації Північноатлантичного договору Єнс Столтенберг заявляє, що наразі зарано робити висновки про приєднання України до Програми розширених можливостей Альянсу.

Про це він сказав під час відеоконференції для журналістів з штаб-квартири НАТО напередодні засідання міністрів оборони країн-членів Альянсу у форматі захищеної телеконференції.

Зокрема, його запитали, чи враховуватиметься участь українських літаків Ан-225 "Мрія" і Ан-224 "Руслан" у доставці медичних засобів з Китаю до країн-членів НАТО під час оцінювання можливості отримання Україною статусу учасника Програми розширених можливостей Альянсу.

Відео дня

Столтенберг відповів, що Альянс співпрацює з країнами-партнерами за різними напрямками.

"Ми вітаємо той факт, що у НАТО є так багато партнерів, і що ми можемо виступити разом та вирішувати спільні проблеми, такі як криза, пов'язана з COVID-19. І Україна допомагає членам НАТО, тому що Україна забезпечує стратегічні повітряні перевезення", - заявив Столтенберг і додав, що країни Альянсу залучають українські літаки.

Читайте такожУ НАТО погодили новий пакет підтримки для України і Грузії - Столтенберг

Генсек Альянсу додав, що українські літаки мають величезний потенціал, і залучення цих літаків демонструє, як НАТО співпрацює з Україною як країною-партнером.

За його словами, впродовж тривалого періоду часу українські літаки демонструють свою важливість для перевезення медичного обладнання з Китаю через увесь світ до країн-членів НАТО в Європі.

"Ми вітаємо близьке партнерство з Україною. Ми усі постраждали (від пандемії коронавірусу - УНІАН). Це спільний виклик. Ми повинні відповісти спільними зусиллями. І зараз ми неодмінно вивчаємо, як ми можемо ще сильніше поглибити наше партнерство з Україною. Питання Програми розширених можливостей - це один з елементів в рамках цієї дискусії. Доволі зарано мені робити висновки, але усе ми робимо разом, щоби зміцнити партнерство між НАТО і Україною", - наголосив Столтенберг.

Як повідомляв УНІАН, 1 листопада 2019 року на той час віце-прем'єр-міністр з європейської і євроатлантичної інтеграції Дмитро Кулеба заявив, що Україна звернулася до НАТО з проханням надати їй статус учасника Програми партнерства розширених можливостей.

В рамках такого партнерства Україна може отримати пріоритетний допуск до сертифікації заходів, які відбуваються по лінії НАТО-Україна. Також програмою передбачено розширений діалог у сфері розвідки, надання можливості представникам країни-партнера обіймати посади у штаб-квартирі НАТО або в командній структурі Альянсу.

В Україні зі сторони влади лунали сподівання, що Україна у жовтні цього року може очікувати на підвищення статусу в Північноатлантичному альянсі до партнера з розширеними можливостями.