Фото УНИАН

Слідство у справі розстрілу Майдану постійно впирається в те, що свідкам-правоохоронцям треба давати свідчення проти свого нинішнього керівництва.

Про це пише в своїй статті для ZN.UA адвокат Небесної сотні Євгенія Закревська.

"Очевидно, що в поточній ситуації, коли величезна частина фігурантів... ні, не втекла, а продовжує працювати в правоохоронних органах МВС, прокуратурі, СБУ, — розслідування теж малоефективне. Слідство постійно впирається в те, що свідкам-правоохоронцям необхідно давати свідчення проти свого нинішнього керівництва. І якщо свідків з "того боку" в принципі знайти важко, то в таких умовах практично неможливо. Мова і про "Беркут", і про карний розшук і керівництво управлінь громадською безпекою, і про прокуратуру", - пише Закревська.

Відео дня

За її словами, сам факт, що система, яка використовувалася для вчинення злочинів, залишається незмінною, дуже підриває довіру потенційних свідків і нівелює їх бажання свідчити.

На думку Закревської, в Україні потрібно реформувати структуру, частина якої розслідує злочини, скоєні зовсім недавно іншою її, у тому числі досі діючою, частиною в процесі такого розслідування.

"У результаті повинна вийти нова структура, яка і завершить розслідування. Але для цієї новостворюваної структури (кількох структур), розслідування такого роду в принципі не характерні. Тому що моделі їх взяті з країн, де правоохоронні органи ніколи з такими завданнями не стикалися, оскільки злочини такого масштабу там не відбувалися. І завдання новостворених правоохоронних органів — швидше не допустити, щоб ми ще раз зіткнулися з подібним, ніж розслідувати те, що вже трапилося. Тобто на початку роботи новоствореного органу йому доведеться вирішувати дуже складне і в цілому не властиве йому завдання", - пише адвокат.

Читайте такожАдвокат Небесної сотні розповіла про саботування ГПУ розслідування розстрілів на Майдані

Нагадаємо, розслідування більшості кримінальних справ за фактом кривавих злочинів, скоєних проти учасників Майдану, зупинено, тому що більшість підозрюваних втекли з країни. Про це йдеться в листі голови антикорупційного комітету Верховної Ради Єгора Соболєва до голів парламентських фракцій.

Зокрема, у справі про незаконне скасування конституційної реформи ніяких підозр нікому не було оголошено.

Раніше адвокат Небесної Сотні Богдан Тітич стверджував, що перед бійцями "Беркута", які брали участь у розстрілі протестувальників у Києві 18-20 лютого, стояло завдання "убити якомога більше людей", тому їх дії слід кваліфікувати як терористичний акт.