Соболєв заявив, що

Нардеп і голова антикорупційного комітету Єгор Соболєв назвав махінацією дії генпрокурора Юрія Луценка щодо повернення до САП справ про корупцію депутатів Євгена Дейдея і Андрія Лозового. Про це він заявив з трибуни Верховної Ради в середу, передає "Українська правда".

За словами Соболєва, САП і НАБУ звернулися до Луценка з проханням зробити подання до парламенту на позбавлення депутатської недоторканності нардепа Дейдея, підозрюваного у незаконному збагаченні. Проте Луценко зробив зустрічну пропозицію – включити у відповідне звернення до Ради також депутатів Лозового і Геннадія Бобова, у яких теж розбіжності в деклараціях. Але слідчі антикорупційної прокуратури та НАБУ не вели справу проти Бобова, а підозру у незаконному збагаченні Лозового ще не підготували.

Проте, зауважив Соболєв, Луценку це не завадило написати у Facebook, що ГПУ разом із САП і НАБУ підготували подання на притягнення до кримінальної відповідальності усіх трьох народних депутатів – Дейдея, Лозового та Бобова.

Відео дня

"Люди кажуть: Добре, що Генеральна прокуратура разом з антикорупційними бюро і прокуратурою роблять таку роботу, ми їх підтримуємо", - пояснив нардеп, чого домагався і досяг голова ГПУ.

Читайте такожГПУ отримала дозвіл на спецрозслідування економічних злочинів Януковича та екс-міністра фінансів

Але, каже Соболєв, потім Луценко несподівано змінює тактику – він вирішує не подавати до парламенту подання на притягнення до кримінальної відповідальності Дейдея і Лозового, а концентрується лише на Бобові.

При цьому голова антикорупційного комітету зауважив, що матеріали на Бобова збирали не САП і НАБУ, а Служба безпеки України та Генпрокуратура.

"Тож на посаді генерального прокурора ми маємо висококваліфікованого шахрая і генія політиканства", - резюмував Єгор Соболєв.

Нагадаємо, що 19 травня генеральний прокурор Юрій Луценко повідомив, що ГПУ підготувала подання до Верховної Ради про зняття недоторканності з трьох депутатів: Андрія Лозового (Радикальна партія), якого підозрюють у незаконному збагаченні і ухиленні від сплати податків, Геннадія Бобова ("Відродження", ухилення від сплати податків та декларування недостовірної інформації) та Євгена Дейдея ("Народний фронт", незаконне збагачення).

При цьому Національне антикорупційне бюро заявило, що розслідує тільки справи Дейдея і Лозового.

Після цього у ГПУ заявили, що подання на притягнення до відповідальності Лозового та Дейдея повернули в Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру, а в парламент направлять тільки подання на депутата Бобова.

Зазначимо, що Дейдей у свою чергу заявив, що у правоохоронців немає доказів його провини, а зняття недоторканності з нього ініційовано з метою "політичного піару".

Лозовий назвав подання на зняття з нього "політичною розправою над командою РПЛ".