Президент України Петро Порошенко заявляє, що бій під Крутами на століття вперед заклав основи української державності.

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook з нагоди Дня пам’яті Героїв Крут.

«Сторіччя минуло з того дня, коли відважні хлопці-герої дали бій переважаючим силам ворога та на кілька діб затримали наступ червоних росіян на Київ», - зазначив Порошенко.

«Цих кілька днів вистачило для того, щоб на століття уперед закласти основи української державності. Вони боролись, щоб ми перемогли…», - додав глава держави.

Також сьогодні Петро Порошенко присвоїв ім’я Героїв Крут Військовому інституту телекомунікацій та інформатизації.

Читайте такожБій під Крутами на століття вперед заклав основи державності України - Розенко

Як передає кореспондент УНІАН, відповідний указ президент підписав сьогодні у Києві під час урочистостей з нагоди 100-річчя бою під Крутами.

«Інститут по праву заслужив високе звання «імені Героїв Крут»… ним будуть пишатися і ті, хто навчається зараз, і ті, хто вже завершив його та служить в українському війську», - заявив глава держави перед підписанням указу.

За словами Порошенка, сотні випускників інституту захищали чи захищають Україну від російської агресії. 25 його вихованців нагороджені орденами та медалями, а генерал-майор Максим Шаповал посмертно відзначений Зіркою Героя.

Порошенко назвав бій під Крутами (29 січня 1918 року) та оборону Донецького аеропорту (26 травня 2014 року — 21 січня 2015 року) подіями однієї ваги та з одного символічного ряду.

«Тепер ми всі з великим нетерпінням очікуємо втілення теми Крут в художніх фільмах та серіалах», - сказав він, зазначивши, що держава створила можливості для відродження вітчизняного кінематографа.

«Перші результати ми вже бачимо в глядацьких залах в Україні та за її межами. Всі щиро радіють надзвичайному успіху стрічки «Кіборги», - зауважив президент.

«Між блискавичним боєм на Чернігівщині та тривалою обороною Донецького аеропорту – відстань аж у 97 років. Але ці події – однієї ваги та, впевнений, з одного символічного ряду. Ворог - той самий, а «кіборги», як і Герої Крут, стали взірцево-символічними оборонцями Батьківщини, рівнятися на яких будуть наступні покоління оборонців Вітчизни», - підкреслив глава держави.

Читайте такожВ Івано-Франківську показали історичну реконструкцію "Бій за станцію Крути" (фото, відео)

Довідка УНІАН. 29 січня 1918 року на залізничній станції Крути в Чернігівській області, що під селищем Крути та поблизу села Пам`ятне, 300 київських студентів, захищаючи підступи до Києва, вступили у бій з 6-тисячною армією більшовиків під командуванням Михайла Муравйова, яка серед інших вела наступ на Українську народну республіку. Усі студенти або загинули, або були взяті в полон і жорстоко страчені.

Бій під Крутами стримав наступ більшовиків на чотири дні. І ці дні стали вирішальними для української дипломатії, щоб домогтися від міжнародного співтовариства визнання незалежної України.

Офіційно День пам’яті Героїв Крут почали відзначати в Україні з 2007 року.