За словами Луценка, люди з оточення Саакашвілі отримували гроші під контролем ГПУ / фото УНІАН

Генеральний прокурор України Юрій Луценко розповів про стан розслідування справи лідера «Руху нових сил» Міхеїла Саакашвілі щодо його зв’язків із біглим олігархом Сергієм Курченком.

Читайте також"Вони відкривають той ящик Пандори, який не можна зализати": Саакашвілі обмовився під час промови (відео)

Як заявив він в інтервю DW.com, людина, близька до Саакашвілі, а потім і сам Саакашвілі вступили у контакт з оточенням, а потім із самим Курченком з метою отримання фінансової допомоги, за яку обговорювалося питання протидії слідству щодо злочинних оборудок Курченка.

Відео дня

«Слідство не підозрює, і Курченко не намагався. А слідство знає, що з офісу Курченка було передано понад 200 тисяч доларів США, призначенням яких було фінансування акцій протесту та обговорювалося можливе захоплення приміщення українського парламенту. Ці гроші отримали під нашим контролем люди з найближчого оточення Саакашвілі. Це зафіксований факт», – стверджує Саакашвілі.

За його оцінкою, слідство є непростим, але «експертиза встановила, що голоси на плівках розмови Саакашвілі та Курченка справжні та належать їм».

«Що буде далі - залежить від слідчих, прокурорів, а потім рішення суду. А тепер скажу не тільки як генпрокурор, а як людина, яка була на цьому Майдані. З моєї точки зору, Україна потребує опозиції. Влада потребує, а інколи дуже сильно заслуговує на критику. Люди мають право, а інколи необхідність протестувати проти влади. Але я категоричний противник, щоб це робили за гроші, тим більше гроші, вкрадені у українського народу», – додав Луценко.

Як повідомляв УНІАН, 5 грудня 2017 року правоохоронці у центрі Києва затримали Саакашвілі, проте його прихильники звільнили його з автозаку. 11 грудня Печерський районний суд Києва відмовився задовольнити клопотання прокуратури про обрання запобіжного заходу Саакашвілі у вигляді цілодобового арешту терміном на два місяці.

26 січня Апеляційний суд міста Києва задовольнив частково скаргу прокуратури на рішення суду першої інстанції щодо необрання жодного запобіжного заходу Саакашвілі і встановив йому запобіжний захід у вигляді домашнього арешту з 22.00 до 7.00 наступного дня.

Генеральна прокуратура України оголосила Саакашвілі в розшук за трьома статтями Кримінального кодексу: замах на злочин (ч. 1 ст. 15), злочин визнається вчиненим за попередньою змовою групою осіб, якщо його спільно вчинили кілька осіб (два або більше) (ч. 2 ст. 28), сприяння учасникам злочинних організацій та укриття їх злочинної діяльності (ч. 2 ст. 256).

Як заявив генпрокурор Юрій Луценко, Саакашвілі організував акції протесту з метою захоплення державної влади в Україні та сприяння членам злочинного угруповання екс-президента Віктора Януковича і бізнесмена Сергія Курченка у припиненні їхнього кримінального переслідування.

Оновлено. 9 лютого стало відомо, що Саакашвілі затримали. Народний депутат Ігор Луценко повідомив про затримання екс-глави Одеської ОДА Міхеїла Саакашвілі "Альфою".