Олександр ДИКУСАРОВ
У чорнобильських заходах у Києві беруть участь президенти п`яти держав.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив речник Міністерства закордонних справ України Олександр ДИКУСАРОВ сьогодні на брифінгу в Києві.

"Для участі у київському саміті запрошено лідерів 60 держав та впливових міжнародних організацій", - сказав О.ДИКУСАРОВ.

Відео дня

За його словами, загалом до Києва прибули 35 іноземних делегацій.

"У саміті беруть участь Генеральний секретар ООН Пан Гі МУН, Президент Єврокомісії, президенти Казахстану, Польщі, Швейцарії, Угорщини, Хорватії, а також прем`єр-міністри Франції, Литви, Бельгії, Азербайджану. Окрім того, у заходах беруть участь голова Сенату Румунії, віце-прем`єр-міністр Державної ради КНР, віце-прем`єр-міністр Російської Федерації, генеральний директор МАГАТЕ, державний секретар у закордонних справах МЗС Японії", - уточнив речник МЗС.

О.ДИКУСАРОВ повідомив, що за результатами київського саміту планується ухвалити Декларацію глав держав та урядів зустрічі високого рівня.

"Проект підсумкового документа київського саміту містить положення щодо співпраці сторін у сфері ядерної безпеки з метою виключення можливості повторення техногенних аварій планетарного масштабу у майбутньому", - зазначив він.

Водночас речник МЗС не уточнив, на якому рівні представлена Білорусь. "Перелік виступів, порядок виступів, мені буквально передали за дві хвилини до брифінгу, він до останнього формується", - пояснив О.ДИКУСАРОВ.

За його словами, поки ще також невідомо, в якому форматі Президент Білорусі Олександр ЛУКАШЕНКО братиме участь у заходах до 25-ої річниці Чорнобильської катастрофи. "Я очікую зараз поновлену інформацію по зустрічі. У нас її немає поки що", - зазначив речник МЗС України.

В Посольстві Білорусі в Україні УНІАН повідомили, що білоруська сторона у чорнобильських заходах представлена міністром з питань надзвичайних ситуацій Білорусі Володимиром ВАЩЕНКОМ.

Як повідомляв УНІАН, 17 березня джерело в Єврокомісії повідомило агентству УНІАН, що президент Європейської комісії Жозе Мануель БАРРОЗУ готовий взяти участь у Міжнародній конференції "Двадцять п`ять років Чорнобильської катастрофи. Безпека майбутнього" за умови відсутності на цьому заході Президента Білорусі О.ЛУКАШЕНКА.

Того ж дня, 17 березня, глава Адміністрації Президента України Сергій ЛЬОВОЧКІН, посилаючись на дані МЗС України, повідомив, що Росію і Білорусь на конференції країн-донорів чорнобильських програм представлятимуть прем`єр-міністри.

Проте 21 березня керівник прес-служби Президента Білорусі Павло ЛЕГКИЙ повідомив, що Президент Білорусі О.ЛУКАШЕНКО візьме участь у київських заходах до 25-річчя аварії на Чорнобильській АЕС.

За словами П.ЛЕГКОГО, наразі здійснюється підготовка візиту О.ЛУКАШЕНКА в Україну.

Керівник президентської прес-служби також підтвердив інформацію про те, що запрошення взяти участь у чорнобильських заходах було отримано на ім`я глави Білоруської держави.