Бекешкіна повідомила результати опитування

Як передає кореспондент УНІАН, про це свідчать результати опитування, проведеного Фондом “Демократичні ініціативи ім. І.Кучеріва” та соціологічною службою центру Разумкова, яке сьогодні було оприлюднено на прес-конференції в Києві.

"В Україні достатньо стабільно, з кінця 2011 року, переважають прихильники інтеграції до Європейського Союзу. У травні 2013 року 41,7% громадян обрали вступ до ЄС, 31% - до Митного Союзу. В свою чергу 13,5% українців вважають, що не потрібно приєднуватись ані до ЄС, ані до МС", - зазначила директор Фонду Ірина Бекешкіна.

Бекешкіна підкреслила, що до 2012 року переважав східний вектор зовнішньополітичної орієнтації українців. Так, за її словами, у грудні 2009 року 30% українців віддали перевагу вступу до ЄС, а 49% - до Єдиного економічного простору з Росією, Білоруссю та Казахстаном.

Відео дня

Згідно з дослідженням, зростає число громадян, яким довелося побувати у західних країнах (ЄС, США, Канада). У 2009 році таких було 14,3%, а цього року — 20,6%. Втім, у країнах СНД побувало громадян України за роки незалежності вдвічі більше — 40%, і жодного разу не були в країнах колишнього СРСР — майже 60%.

На тему: Глазьєв не розуміє, про що говорить глава українського МЗС

Крім того, за результатами опитування, лише третина українців вважає себе європейцями. Так, на відповідне запитання "Безумовно, так" відповіло 10% громадян, "Скоріше, так" — 24,3%, "Скоріше, ні" — 29,1% і "Безумовно, ні" — 25,9% громадян України. Втім, як зазначила Бекешкіна, у 2009 році вважали себе європейцями 25% українців.

Довідка УНІАН. Дослідження проведено фондом “Демократичні ініціативи ім. І.Кучеріва” та соціологічною службою центру Разумкова з 17 по 22 травня.

Опитано 2 тис. 10 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України. Теоретична похибка - 2,3%.

Для порівняння з Росією - використовуються результати соціологічного дослідження “Левада-центру”, проведеного у 2012 році.