Голова МЗС Литви: Світ не виніс уроків з війни РФ у Грузії 2008 року / REUTERS

Дії Росії щодо порушення українського суверенітету в Криму стали можливими, бо міжнародна спільнота не винесла уроків з російсько-грузинського конфлікту 2008 року, коли Росія окупувала території Південної Осетії та Абхазії.

Як передає власний кореспондент УНІАН у Брюсселі, про це міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічус заявив перед початком екстреного засідання Ради ЄС на рівні міністрів закордонних справ з обговорення ситуації в Криму.

Читайте такожБританський міністр назвав кризу в Криму найбільшою загрозою для Європи з часів "холодної війни"

Відео дня

"Це безпрецедентна подія в ХХІ столітті - цього не повинно було статися. Ми маємо винести з цього уроки. Тут я можу провести паралелі між подіями у Криму і подіями 2008 року. Ймовірно, ми не винесли уроків з тих подій", - сказав Лінкявічус.

"Ми маємо закликати і переконувати Росію почати прямий діалог з Україною. Вони це мають робити згідно з двосторонніми угодами між Україною та Росією, коли виникають кризи, - вони мають розмовляти напряму. Без прямого діалогу дуже важко провести деескалацію ситуації. Якщо діалогу не буде, тоді може допомогти міжнародне посередництво або міжнародна спостережна місія", - додав глава литовської дипломатії.

Читайте такожМЗС Люксембурга: Крим не може бути ціною незалежності України

Як повідомляв УНІАН, у ніч на четвер, 27 лютого, невідомі зі зброєю захопили будівлі Верховної ради автономії та Ради міністрів Криму в центральній частині Сімферополя, піднявши над будівлями прапори Росії.

Пізніше 27 лютого парламент Криму на позачерговій сесії за участю незначної кількості депутатів відправив у відставку Радмін Анатолія Могильова і призначив новим прем'єром АРК лідера партії «Русское единство» Сергія Аксьонова.

Читайте такожNYT: Меркель пожалілася Обамі, що Путін "втратив звязок з реальністю"

1 березня Рада федерації Росії одностайно прийняла пропозицію Президента РФ Володимира Путіна про введення військ до України.

Також у Криму з 27 лютого російські військові блокують роботу військових частин, прикордонні пости, чинять моральний і фізичний тиск на прикордонників і військовослужбовців.