rs.gov.ru

Росія не руйнує режим ядерного нерозповсюдження, адже не загрожувала Україні ядерною зброєю.

Про це йдеться у переданій агентству УНІАН заяві МЗС РФ у зв'язку із звинуваченнями в порушенні Росією зобов'язань за Будапештським меморандумом від 5 грудня 1994 року.

«Що стосується тверджень, ніби Росія своїми діями нібито демонструє ненадійність самої концепції «негативних гарантій безпеки неядерних держав і тим самим «руйнує» режим ядерного нерозповсюдження, то слід підкреслити, що спільним елементом Будапештського меморандуму і концепції «негативних гарантій» в класичному її розумінні є лише зобов'язання не застосовувати та не погрожувати застосуванням ядерної зброї проти неядерних держав. Дане зобов'язання Росії перед Україною жодним чином не було порушено», - йдеться в заяві.

Відео дня

Читайте такожДещиця хоче владнати конфлікт з РФ за допомоги комісії Україна - НАТО

«Всі інші зобов'язання з Будапештського меморандуму відтворюють принципи ОБСЄ й ніякого відношення до концепції «негативних гарантій» і в цілому до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї не мають. Отже, твердження про те, що дії Росії «підривають» режим ядерного нерозповсюдження, неспроможні і несумлінні», - наголошується в документі.

Довідка УНІАН. Договір про нерозповсюдження ядерної зброї - багатосторонній міжнародний акт, розроблений Комітетом із роззброєння ООН з метою поставити міцну перепону на шляху розширення кола країн, що володіють ядерною зброєю, забезпечити необхідний міжнародний контроль за виконанням державами взятих на себе за Договором зобов'язань з тим, щоб обмежити можливість виникнення збройного конфлікту з застосуванням такої зброї; створити широкі можливості для мирного використання атомної енергії.

Читайте такожПан Гі Мун розкритикував ядерні держави за порушення гарантій безпеки України

Договір встановлює, що державою, яка володіє ядерною зброєю, вважається та, яка справила та підірвала таку зброю чи пристрій до 1 січня 1967 року (тобто СРСР, США, Великобританія, Франція і Китай).

Договір схвалений Генеральною Асамблеєю ООН 12 червня 1968 року і відкритий для підписання 1 липня 1968 року в Москві, Вашингтоні та Лондоні. Ратифікований СРСР 24 листопада 1969 року (Російська Федерація - правонаступник СРСР із виконання договору).

Набув чинності 5 березня 1970 року після здачі на зберігання ратифікаційних грамот державами-депозитаріями (СРСР підписав у 1968, США - в 1968, Великобританія - в 1968), а також 40 іншими країнами. Франція і КНР підписали договір у 1992 році.

Читайте такожВ Україні могли залишитися атомні бомби - ЗМІ

11 травня 1995 року понад 170 країн-учасниць домовилися продовжити дію договору на невизначений термін без яких-небудь додаткових умов.

Учасниками договору є майже всі незалежні держави світу. Не є учасниками договору Ізраїль, Індія, Пакистан і КНДР.