Эксперты скептически отнеслись к результатам встречи в Женеве / REUTERS

Позитивним підсумком переговорів у Женеві між Україною, Росією, США та Європейським Союзом можна вважати те, що українська сторона брала в них участь як рівноправний партнер, і жодне з положень документа не могло бути узгоджено, якщо б Україна була з ним не згодна. Таку думку висловив політолог-міжнародник, науковий директор Інституту Євро-Атлантичного співробітництва Олександр Сушко.

«Сам факт появи загальної декларації - це вже досить позитивний момент, оскільки до останнього часу існувало побоювання, що зустріч закінчиться взагалі нічим. При цьому всі тези, викладені у документі, як мінімум не суперечать базовим установок української делегації на цих переговорах, і відповідно до позиції уряду», - зазначив експерт.

При цьому він зазначив, що Російська Федерація фактично вперше стала стороною, яка прийняла на себе певну відповідальність, тому що раніше вона взагалі заперечувала участь в українському конфлікті.

Відео дня

Тим не менш, за словами Сушко, в підсумковому документі переважають внутрішньополітичні питання, що може бути певним подразником для української сторони.

«Все-таки з нашої точки зору ключову роль в ескалації грають саме зовнішньополітичні питання і недотримання міжнародного права Російської Федерацією. Але ця теза, звичайно, не могла пролунати, тому що такий документ був би російською делегацією заблокований», - упевнений політолог.

Читайте такожДипломати критично оцінили результати женевської зустрічі

Також, за його словами, не можна говорити про те, що ухвалений документ може сам по собі нормалізувати ситуацію.

«Якщо він стане початком певних серйозних зрушень в бік нормалізації, якщо російська сторона серйозно зрозуміла, що подальша ескалація шкодить її власним інтересам, і цей документ є ознакою цього, то тоді можна очікувати подальших кроків. Але поки що я вважаю, що говорити про це передчасно», - підкреслив експерт.

Як повідомлялося, критично поставився до результатів переговорів у Женеві та голова ВО «Свобода» Олег Тягнибок. Зокрема, він закликав світове співтовариство створити міжнародну «антипутінську» коаліцію для стримування агресії Росії на пострадянському просторі, зокрема в Україні.

«Реакція ЄС і США на дії Путіна не повинна обмежуватися закликами до умиротворення агресора. Не можна допустити перетворення Женевської конференції в Мюнхенську 1938 року, коли західні демократії під тиском гітлерівської агресії здали Чехословаччину», - підкреслив кандидат в президенти. Тягнибок також заявив, що Україні від ЄС і США потрібні не просто посередницькі місії, а пряма військово-технічна допомога.