Ткаченко високо оцінив підтримку Польщі / фото УНІАН

Сьогодні у Польщі День конституції. З цього приводу міністр культури України Олександр Ткаченко висловився щодо допомоги нашій країні з боку сусідньої держави під час повномасштабної війни РФ.

З цієї нагоди він згадав зустріч міністрів "люблінського трикутника" - України, Польщі та Литви - й назвав її символічною. 

Ткаченко наголосив, що наразі важливо зберегти спільну з Польщею культурну спадщину на тлі погроз президента РФ. Він наголосив на можливостях просування української культури в Європі.

Міністр культури України нагадав про культурні акції у Польщі на підтримку України під час розв'язаної Росією війни.

"У Польщі відбувалося щонайменше дві великі телевізійні акції, які ми робили спільно з нашими колегами, де збиралися кошти, де виступали польські і українські митці. На останньому концерті, який був наприкінці квітня, було зібрано понад 12,5 мільйонів євро для українського гуманітарного фонду. Це перша річ. Друга - ми працюємо спільно щодо ініціативи першої леді "Книги без кордонів". Це видання книжок першу чергу для українських дітей, які перебувають зараз у Польщі, і там так само є співпраця", - наголосив Ткаченко.

Крім того, в Україні через війну знищено сотні об'єктів культурної спадщини, які колеги з Польщі зокрема погодилися допомогти оцифрувати.

У цьому контексті він назвав сусідні Польщу та Литву справжніми друзями.

Також очільник Мінкульту згадав про санкції проти російських телеканалів, які продовжують мовлення одному із супутників, та зусилля послів країн ЄС у цьому напрямку. "Безперечно, це питання є на порядку денному наших колег, і вони одні з найбільш активних лобістів з цього питання", - заявляє Ткаченко.

Обговорюється й питання подорожей для молоді з Польщі та України та Литви, яка могла б обмінятися досвідом й фактично створити "той самий трикутник, який існував у Середні віки".

Вас також можуть зацікавити новини: