Денис Малюська дав оцінку закону про олігархів / фото УНІАН

Міністр юстиції України Денис Малюська запевняє, що олігархам складно буде обійти ухвалений парламентом закон щодо них. 

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав в ефірі ток-шоу "Право на владу". 

"Закон дуже чіткий, дуже зрозумілий. Його складно буде обійти олігархам", - зазначив Малюська. 

Відео дня

За його словами, у законі не йдеться про "зняття і перевішування вивісок". 

"Мова про перший реальний крок, при чому, крок інноваційний, аналогів якого у світі поки що не було, - врегулювати статус олігарха. Поставити його в певні цивілізовані рамки, як він має працювати в майбутньому. Домовитися про нові правила гри... Це про реальну зміну олігархічного статусу-кво в країні", - сказав міністр. 

Читайте такожУ Британії розповіли про користь прийнятого закону про олігархів

Як повідомляв УНІАН, 23 вересня Верховна Рада ухвалила президентський закон про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну та політичну вагу в суспільному житті (олігархів) (№5599). 

Законом визначено, що олігархом вважається фізична особа, яка одночасно відповідає щонайменше трьом з таких ознак: бере участь у політичному житті; має значний вплив на ЗМІ; є кінцевим бенефіціарним власником суб'єкта господарювання, який після дня введення в дію цього закону є суб'єктом природних монополій або займає монопольне становище на ринку та протягом одного року поспіль підтримує або посилює таке становище; підтверджена вартість активів особи та суб'єктів господарювання, бенефіціаром яких вона є, перевищує 1 млн прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня відповідного року. 

Рішення про визнання особи такою, яка має значну економічну та політичну вагу в суспільному житті (олігархом), ухвалюється Радою нацбезпеки і оборони на підставі подання Кабінету міністрів, члена РНБО, Нацбанку, СБУ або Антимонопольного комітету. 

Рішення РНБО про визнання особи олігархом є підставою для включення її до Реєстру осіб, які мають значну економічну та політичну вагу в суспільному житті (олігархів). 

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та вводиться в дію через 6 місяців з дня набрання ним чинності. Він втрачає чинність через 10 років з дня введення його в дію.