Ілюстрація REUTERS

Колишній старший групи прокурорів Генпрокуратури з розслідування економічних злочинів режиму Януковича 2016-2019 років Костянтин Кулик стверджує, що за закриття справи стосовно газової компанії Burisma Group пропонувався хабар в 50 млн доларів, а не 6, як про це нещодавно заявляли в Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він заявив сьогодні на прес-конференції.

Читайте такожХабар керівникам НАБУ і САП: суд взяв під варту підозрюваного Кічу

Відео дня

За його словами, таку суму коштів пропонували керівництву антикорупційних органів за закриття справи щодо компанії Burisma. Однак після зміни влади в Україні і генпрокурора оборудку провести на вдалося.

Також Кулик додав, що у 2019 році він отримав інформацію, що колишній міністр екології (часів президента Віктора Януковича), президент Burisma Group Микола Злочевський пропонував ці гроші для того, щоб закрити справи, пов’язані з компанією.

“Але відбулася зміни керівництва Генпрокуратури. Прийшов Рябошапка (генеральний прокурор України - УНІАН), і після цього справа про фіксування хабара зупинилася, а Рябошапка заявив, що справи взагалі не існує”, - сказав Кулик.

Як повідомляв УНІАН, 12 червня 2020 року було затримано трьох осіб, які намагалися передати 6 млн доларів хабара керівництву НАБУ та САП за закриття кримінального провадження за підозрою екс-міністра екології, президента Burisma Group Злочевського.

13 червня директор НАБУ Артем Ситник заявив, що керівників правоохоронних органів намагалися підкупити за закриття справи проти колишнього міністра екології та природних ресурсів України, бізнесмена Злочевського. Справа стосується причетності до заволодіння коштами стабілізаційного кредиту Нацбанку, який видавався на підконтрольний бізнесмену Сергію Курченку банк, і до легалізації цих коштів.

Читайте такожУ Burisma прокоментували причетність їхнього президента до підкупу Ситника і Холодницького

За словами Ситника, було затримано трьох осіб, серед яких перший заступник начальника Головного управління Державної податкової служби у Києві Микола Ільяшенко. Друга затримана особа, за попередніми даними, мала стосунок до компанії Burisma та є довіреною особою Злочевського, третя особа - колишній працівник ДФС, який також є довіреною особою Злочевського.

Того ж дня в Burisma Group заявили, що президент компанії Злочевський чи співробітники не мають жодного стосунку до надання хабара керівництву антикорупційних органів за закриття кримінального провадження, в якому фігурує Злочевський.

Наголошувалось, що Burisma Group працює виключно в рамках чинного законодавства.