Жіночий рух "ЗА МАЙБУТНЄ" розпочав реалізацію загальнонаціонального проекту систематизації та напрацювання ініціатив щодо вирішення найболючіших проблем багатодітних українських сімей.

Про це повідомила прес-служба Жіночого руху "ЗА МАЙБУТНЄ".

Багатодітні сім’ї стали дуже рідкісним явищем в Україні. На початок 2021 року лише 0,79% із 15 млн українських сімей вважаються багатодітними. Лише 300 тисяч родин виховують п’ять і більше дітей. Усі вони мають низку законодавчих пільг. Проте більшість із них залишається на папері або носить суто декларативний характер.

Відео дня

"Згідно із Законом України "Про охорону дитинства", діти з таких родин мають право на безкоштовну позашкільну освіту, але насправді в більшості секцій та гуртків на пільгу не звертають уваги. У містах-мільйонниках не вистачає місць у дитячих садочках. Загальна черга на сьогодні складає приблизно 30 тисяч дітей. Чинні закони не є гарантією отримання багатодітними сім’ями житла, пільгового вступу дітей до вищих навчальних закладів та подальшого працевлаштування за отриманими професіями", — каже лідерка Жіночого руху "ЗА МАЙБУТНЄ" Ірина Суслова.

Задля систематизації та пошуку шляхів вирішення проблем багатодітних сімей Жіночий рух "ЗА МАЙБУТНЄ" розпочав загальнонаціональну дискусію. У Києві відбулася перша, установча зустріч багатодітних матерів.

"Ми залучатимемо до цієї дискусії депутатів і посадовців виконавчої влади, бізнесменів та підприємців, фахових спеціалістів і представників громадських організацій. До березня 2022 року в кожній області України ми проведемо аналогічні "круглі столи", після чого презентуємо напрацьовані ініціативи та пропозиції під час загальнонаціонального форуму в Києві", — каже Ірина Суслова.

Учасниці установчої зустрічі дійшли висновку про необхідність залучення місцевої влади, бізнесу та меценатів до організації безкоштовних гуртків для дітей, творчих заходів і спортивних змагань. Жінки схвалили ініціативу запропонувати народним депутатам України визначити і встановити на законодавчому рівні День багатодітних сімей України.

"Було б дуже цікаво та корисно хоча б раз на рік проводити загальноукраїнський та місцеві фестивалі, під час яких дітки демонструватимуть власні таланти і творчі здібності. Наша головна мета — привернути увагу держави й суспільства до великих українських родин, відродити почесний статус багатодітних сімей", — резюмує Ірина Суслова.