У новому розслідуванні "Грошей" колишні співробітники органів безпеки попереджають – Володимир Сівкович може використовувати колишні робочі контакти в Україні для розгортання мережі агентів. 

Історія Володимира Сівковича добре відома Миколі Маломужу, колишньому голові Служби військової розвідки. За його словами, Сівкович працював у спеціальному відділі ще у СРСР,  Далі – подався у бізнес і у 1998-ому став помічником Леоніда Кучми.  

"Якраз росія тут дуже ефективно спрацювала. Вона бачила, хто із України готовий на такі напрямки. Вона тоді їх стимулювала, просувала в політику. Йому (Сівковичу) визначили політичний напрямок діяльності, але у межах України. Через свої контакти та зв’язки, також агентурні, політичні був просунутий на рівень помічника Кучми", - коментує Микола Маломуж.

Кар’єра Сівковича йшла тільки в гору: із 2002 – народний депутат 3 скликань підряд. При Януковичі вона досягає справжнього піку. Слідчі ДБР розкрили секрет карколомного успіху розкрили. Це був саме впливовий кремлівський "дах".

У ДБР розповідають: "Колишній працівник КДБ СРСР за завданням своїх кураторів пішов працювати до органів державної влади України. Він втік від українського правосуддя і переховується на території РФ держави-агресора, агентом якої він був в Україні і на яку працював". 

Та працювати на росію Сівкович продовжив і далі, займаючись вербуванням. Слідчі розкрили, де саме він знаходить високопоставлених "кротів": "Сівкович В.Л., маючи значний досвід роботи на вищих державних та представницьких посадах в Україні, використовує набутий ним досвід та зв’язки серед громадян України, які обіймали та продовжують обіймати посади в органах державної влади України на шкоду державній безпеці України".

У ході розслідування  виявилося, що багато років помічником Сівковича, який нині обвинувачений у державній зраді, був Данило Гетманцев, нинішній народний депутат і керівник податкового комітету ВР, який фактично формує економічну політику держави. І Гетманцев був помічений у дуже неоднозначних ініціативах, які експерти навіть назвали "податковими диверсіями". А також – у поширенні кремлівських наративів. При чому, кар’єра Гетманцева "злетіла" настільки ж стрімко, як і його керівника. 

"Тож, починаючи із початку 2000-х років, я співпрацював з народним депутатом В.В. Сівковичем. Так я отримав відповідну можливість і готував ряд законопроектів та поправок до проектів законів під час підготовки їх до другого читання. Окрім того, я консультував народного депутата з питань, в яких я є фахівцем – податкове, фінансове, банківське, інформаційне, адміністративне право тощо", - коментував у ЗМІ сам Данило Гетманцев. 

У 2017 році Данило Гетманцев захотів стати суддею, але Вища кваліфікаційна комісія суддів і Громадська рада доброчесності не пустили його на цю посаду саме через зв’язки з Сівковичем. 

Окрім звʼязків із Сівковичем, Гетманцева підозрюють і в роботі на ворога, зокрема через його непопулярну податкову політику.

Так, Павло Себастьянович, підприємець та економічний експерт, вважає, що Гетманцев знищує національних виробників "не гірше, ніж російські ракети" завдяки скандальный ініціативі нардепа блокувати податкові накладні для повернення ПДВ, що відбирає у підприємств обігові кошти. А саме знищення підприємництва – типова задача високопоставлених "кротів".

Губернатор Львівщини Максим Козицький також підняв публічно це питання: "Я маю дуже багато фактів з біографії Данила Олександровича, які свідчать про його тісні зв’язки з людьми з російських спецслужб….левову частку свого життя він співпрацював зі зрадниками України.".

Ще одна підозріла деталь: свого часу СБУ накрило цілу мережу російських "зливних бачків" - анонімних телеграм каналів. І Гетманцев увійшов у "антирейтинг" лідерів думок, які робили репости у власні канали. Щонайменше 16 разів поширив кремлівські наративи.

А буквально за день до початку повномасштабного вторгнення Данило Гетманцев відстоював економічні звʼязки з росією:

"В вопросе товарооборота с Россией проблема состоит в том, что мы между патриотизмом и математикой должны выбирать математику. Особенно в такие сложные времена… мы не должны принимать такие решения, которые будут вредить в первую очередь к нам".

Підприємець Павло Себастьянович щиро дивується, чому попри десятки публічних звернень із попередженням про руйнування економіки Гетманцевим, його все ще тримають на посаді. Розвідник Микола Маломуж підозрює, що до цього могли докласти руку інші агенти "кротоферми" Сівковича-Клюєва:

"Оця спляча агентура, яка виконує функцію – підтримати людей, які вигідні. Вони самі не проявляються, але вони самі мають або право голосу, або вхожі в ті кабінети, де дійсно приймають рішення. І, зрозуміло, – це впливи на перших осіб держави. Що це правильна людина, що він виконує завдання, які дають прогрес економіці, стабільності нашого розвитку. Ще грають на тому, що це професіонали високого рівня, що вони дадуть нову концепцію, наприклад після війни – от дуже важливо". 

І таку концепцію розвитку після війни Данило Гетманцев уже дає. Це ще більше посилення "податкового зашморгу" вже і для рядових українців. Зокрема, він анонсував, що планує ліквідувати спрощену систему, що дозволяє найманим працівникам оформлюватися як фізичним особам-підприємцям. Також нардеп пообіцяв "вбити" і "спрощений" єдиний податок у 2%.

Відтак експерти закликають зупинити руйнування сотень тисяч бізнесів від ініціатив Гетманцева. А колишній головний розвідник Маломуж  просить спецслужби детально перевірити його та інших колишніх партнерів Сівковича.