Тупицький натякнув, що не прийде на допит до ДБР / скриншот

Голова Конституційного суду України Олександр Тупицький заявляє, що його викликали на допит до Державного бюро розслідувань у справі про події під час Революції гідності, і просить не дивуватися, якщо він до ДБР не з’явиться.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав на брифінгу в Києві.

Читайте такожБрифінг суддів Конституційного суду: наживо

Відео дня

«Що ми чуємо на РНБО. Дано завдання правоохоронним органам почати розслідування стосовно рішень Конституційного суду України відносно антикорупційних законів. Ця робота почалася одразу – вчора ввечері о 23:00 мене шукають двоє слідчих ДБР для вручення повістки в якості свідка. Сьогодні в суд надійшла офіційна повістка по електронній пошті. Навіщо о 23:00 шукати голову суду?», - нарікає Тупицький.

За словами голови КСУ, його викликали до ДБР для перевірки причетності до злочинів у системі господарських судів, де він раніше працював.

«Це про автоматичний розподіл та таке інше… Чому я знаю? Тому що мене вже два рази допитували. Цій справі – 7 років, це події 2013-2014 років, коли була Революція гідності. Мене допитував відділ Горбатюка… Якби там була підозра, я б уже був би з підозрою. Рябошапка перевіряв це питання – не була вручена підозра. Я прошу вас не дивуватися, якщо я не з’явлюся на допит. Чому? Фактично оприлюднена мені підозра. Який же я свідок? У свідка одні права, у підозрюваного - інші права», - сказав Тупицький.

Атака КСУ на антикорупційні органи: що відбулося

  • 27 жовтня Конституційний суд за поданням 47 народних депутатів ухвалив рішення, яким скасував статтю 366-1 Кримінального кодексу, що передбачає відповідальність за недостовірне декларування.
  • КСУ визнав неконституційними положення законів про перевірку е-декларацій чиновників і скасував повноваження НАЗК з перевірки декларацій та виявлення конфлікту інтересів.
  • Конституційний суд своїм рішенням позбавив НАЗК доступу до держреєстрів, необхідних для проведення спецперевірок декларацій кандидатів на керівні посади до органів влади. Без цієї перевірки жоден керівник державного органу не може бути офіційно призначений.
  • Президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради проект закону, яким пропонує припинити повноваження усього складу Конституційного суду.
  • Тупицького викликали на допит до Державного бюро розслідувань на 2 листопада.